EXCLUSIV Dr. Ioana Mîndruță: Pacienții cu epilepsie au dificultăți în a ajunge la medicație

0
209

[front_live]248451222800477857352390-2020-07-17_09:54[end_live]

Dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, coordonatorul Programelor Naționale de Boli Rare și Epilepsii Farmacorezistente, a vorbit, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview , despre problemele pe care le întâmpină pacienții cu epilepsie, în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Astfel, dr. Ioana Mîndruță a spus că aceștia au dificultăți în a ajunge la medicație, în a accesa medicii de familie, în a obține rețetele la timp și a ajunge la specialiști care pot emite scrisorile medicale.

Dr. Ioana Mîndruță  a spus că pentru pacienții cu epilepsie au fost mari disfuncționalități, mai ales la început, până când lucrurile s-au organizat peste tot.

“Aveam o listă întreagă de pacienți care era programată la diverse investigații de înaltă performanță, investigații care nu pot fi reproduse imediat în alt centru, este un centru dedicat explorării pacienților cu epilepsii rezistente la tratament și pentru propunerea unui tratament chirurgical. Această listă de așteptare a fost, din păcate, imposibil de menținut în condițiile în care au fost multe ture de noapte în mai multe departamente ale spitalului pentru a asigura circuitele necesare de urgență”, a spus medicul neurolog.

Coordonatorul Programelor Naționale de Boli Rare și Epilepsii Farmacorezistente a explicat că pacienții suferă în acest context.

“ Am încercat telefonic să luăm legătura cu ei, să le aflăm problemele și să încercăm să îi sfătuim, dar investigațiile, mai ales cele de înaltă performanță care pentru ei reprezintă un avans în îngrijirea bolii lor, sunt în acest moment puse în repaus pentru o perioadă”, a adăugat Dr. Ioana Mîndruță.

Și asta pentru că este imposibil accesul tuturor la investigații, în condiții de distanțare, exact așa cum se petrecea înainte.

“Am încercat telefonic să îi îndrumăm cât mai bine posibil către medicii din teritoriu ca să asigurăm situațiile imediate care poti izbucni și care pot agrava starea lor. Pe termen mediu, trebuie să găsim o manieră de organizare dedicată pacienților cronici pentru a recupera așteptarea lor în condiții de suferință”, a spus Dr. Ioana Mîndruță.

Articolul precedentMedicul Livia Davidescu, despre punctele pozitive și negative al Legii carantinei și izolării
Articolul următorVirgil Musta, despre cum a ajuns Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara fără locuri pentru bolnavii COVID-19