Viitorul ministru al Sanatatii: Vom avea o strategie a medicamentelor, asa incat sa avem acest barem minim pentru fiecare parte

0
262

Problema locurilor de munca pentru medicii rezidenti, adoptarea legii vaccinarii, rezolvarea lipsei medicamentelor si modificarea legii transplantului sunt printre prioritatile pe care viitorul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, vrea sa le rezolve in mandatul sau. Sorina Pintea a primit aviz favorabil in Comisiile de Sanatate din Parlament, cu 19 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.

in fata comisiei de audiere de la Parlament, Sorina Pintea a comparat sanatatea cu un pacient care are nevoie de o comisie multidisciplinara de ingrijire.

„Am declarat la comisie ca sanatatea este un pacient in acest moment si ca orice pacient are nevoie de ingrijire, si pentru ca are o patologie complexa e nevoie de o echipa multidisciplinara”, a spus Sorina Pintea. Aceasta a mai spus ca a primit multe emailuri de la medicii rezidenti care nu au locuri de munca si ca urmare va rezolva problema lor prin crearea unei strategii a resurselor umane din sanatate.

„Medicii trebuie sa ramana in tara”

intrebata daca salariul unui medic rezident va ajunge la 1.200 de euro in acest an, asa cum prevedea programul de guvernare, Sorin Pintea a spus ca este convinsa ca asa va fi.

„Programul de guvernare este pe site-ul Partidului Social Democrat. L-am prezentat in mare. Partea de salarizare este rezolvata prin legea salarizarii. Noi avem un program de guvernare pana in 2020, si in program scria ca pana la sfarsitul guvernarii aceste lucruri se vor realiza, si credeti-ma eu sunt convinsa, eu sunt una din cele care am lucrat la programul de guvernare si am militat pentru asta. Medicii trebuie sa ramana in tara, dar nu sa ramana in tara pentru ca vrem noi sa ramana in tara, ci trebuie sa fie demni, sa aiba un loc de munca bine platit astfel incat sa poata sa vada de pacienti”, a spus Sorina Pintea.

Punctele sensibile ale legii vaccinarii, rediscutate

O alta proritate a ministrului Sanatatii este legea vaccinarii, aflata in prezent la Parlament.

„Legea vaccinarii va fi discutata si va fi aprobata, dar eu cred ca mai trebuie sa avem o discutie cu actorii implicati, cu actorii in zona aceasta, adica Parlament, ong-uri, asociatii pentru pacienti, astfel incat atunci cand iesim cu totii sa luam o decizie comuna”, a spus viitorul ministru al Sanatatii. Sorina Pintea a declarat ca va discuta inca o data punctele sensibile ale legii vaccinarii.

„Partea de coercitie. Obligativitatea – cred ca nu e cazul sa mai discutam de sanatate, dar partea de coercitie va trebui sa o mai discutam cu toti actorii implicati”, a spus Pintea.

Legea transplantului va fi modificata in curand de catre Ministerul Sanatatii.

„Am vorbit despre transplant. Este nevoie de o noua lege a transplantului, dar mai presus de toate este nevoie de transparenta si legalitate”, a precizat aceasta.

Barem minim pentru medicamente

Viitorul ministru al Sanatatii promite sa rezolve si lipsa medicamentelor petru bolile grave.

„Este unul din obiectivele mele pe termen scurt: o strategie privind medicamentele in sensul ca, cat de repede, va trebui sa stabilim un barem minim pentru fiecare patologie si prin lege sa stabilim ca acest barem n-are voie sa lipseasca din tara. in acest sens, fiecare comisie de specialitate care exista la Ministerul Sanatatii va trebui sa predea acea lista cu baremul minim de medicamente, dar si asta este o urgenta maxima in acest moment”, a spus Sorina Pintea.

Sorina Pintea este de profesie economist si vine de la Baia Mare, unde ocupa functia de manager al Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” incepand din anul 2013. in 2016 a fost aleasa senator PSD, dar a renuntat la functie pentru a putea continua sa conduca spitalul din Baia Marea.

Articolul precedentIngrijirea piciorului diabetic in sezonul rece- sfaturile specialistilor
Articolul următorMinistrul Sanatatii, Sorina Pintea: „Spitalele regionale sunt obiectivul meu principal. Oamenii au nevoie de ele”