Ingrijirea piciorului diabetic in sezonul rece- sfaturile specialistilor

0
534

in sezonul rece, piciorul diabetic are nevoie de ingrijiri speciale pentru a preveni o evolutie nefavorabila, ce poate duce la masuri extreme, precum amputatii la nivelul picioarelor, avertizeaza Asociatia de Podiatrie, intr-un comunicat de presa.

Potrivit specialistilor, pentru a-si proteja picioarele, persoanele cu diabet si complicatii la nivelul membrelor inferioare trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

u Sa-si verifice zilnic piciorul pentru a vedea daca sunt eventuale leziuni sau vanatai.

u Atunci cand fac baie, temperatura apei trebuie sa fie de maximum 35 de grade.

u Baia prea fierbinte poate duce la arsuri, in situatia in care nervii sunt afectati.

u Sa nu foloseasca obiectele metalice precum lamele.

u Baia nu trebuie sa dureze mai mult de trei minute, pentru ca altfel pielea se inmoaie prea mult.

„Persoanele cu diabet zaharat si cu complicatii neurologice (neuropatie diabetica), precum si cu risc crescut de aparitie a sindromului de picior diabetic, trebuie sa aiba si mai multa grija de felul in care isi ingrijesc picioarele in sezonul rece”, a spus conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Asociatia de Podiatrie.

Cele mai des intalnite afectiuni in timpul iernii sunt degeraturile, iar persoanele cu diabet trebuie sa acorde o atentie sporita acestui aspect, a explicat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu.

„Daca sunt abordate necorespunzator sau ignorate, degeraturile pot conduce la aparitia unor infectii si chiar la amputatii. De aceea, in aceasta perioada este nevoie de o monitorizare si mai atenta a picioarelor, pentru a identifica din timp eventuale leziuni specifice si a asigura astfel ingrijirea necesara”, a adaugat presedintele Asociatia de Podiatrie.

Asociatia de Podiatrie arata ca numarul amputatiilor asociate diabetului ar putea fi redus cu 80%, daca persoanele cu diabet si complicatii la nivelul picioarelor ar beneficia de o ingrijire completa, care include asistenta podiatrica de specialitate, asistenta realizata de personal cu pregatire specifica. Statisticile publicate arata ca zilnic, in tara, se fac 62 de amputatii la nivelul picioarelor in randul pacientilor cu diabet. in Romania, sunt aproximativ 2 milioane de adulti din Romania care sufera de diabet, potrivit celui mai recent studiu epdemiologic in domeniu (PREDATORR).

Articolul precedentAsociatia de Podiatrie recomanda pacientilor sa foloseasca incaltaminte adecvata in anotimpul rece
Articolul următorViitorul ministru al Sanatatii: Vom avea o strategie a medicamentelor, asa incat sa avem acest barem minim pentru fiecare parte