Asociatia de Podiatrie recomanda pacientilor sa foloseasca incaltaminte adecvata in anotimpul rece

0
124

Perioada de iarna poate fi una dificila pentru persoanele care sufera de picior diabetic, din cauza ca purtarea indelungata a incaltamintei de iarna poate duce la ulceratii si la alte complicatii ale bolii. Specialistii spun ca, in aceasta perioada cu temperaturi scazute, piciorul diabetic necesita ingrijire speciala pentru a preveni o evolutie nefavorabila, ce poate duce la masuri extreme, precum amputatii la nivelul picioarelor.

„Persoanele cu diabet zaharat si cu complicatii neurologice (neuropatie diabetica), precum si cu risc crescut de aparitie a sindromului de picior diabetic, trebuie sa aiba si mai multa grija de felul in care isi ingrijesc picioarele in sezonul rece. Degeraturile sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite in timpul iernii si oricine poate suferi degeraturi, iar persoanele cu diabet trebuie sa acorde o atentie sporita acestui aspect. Daca sunt abordate necorespunzator sau ignorate, degeraturile pot conduce la aparitia unor infectii si chiar la amputatii. De aceea, in aceasta perioada este nevoie de o monitorizare si mai atenta a picioarelor, pentru a identifica din timp eventuale leziuni specifice si a asigura astfel ingrijirea necesara”, a spus conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Asociatia de Podiatrie.

Asociatia de Podiatrie arata ca numarul amputatiilor asociate diabetului ar putea fi redus cu 80%, daca persoanele cu diabet si complicatii la nivelul picioarelor ar beneficia de o ingrijire completa, care include asistenta podiatrica de specialitate, asistenta realizata de personal cu pregatire specifica. Statisticile publicate arata ca zilnic, in tara, se fac 62 de amputatii la nivelul picioarelor in randul pacientilor cu diabet. in Romania, sunt aproximativ 2 milioane de adulti din Romania care sufera de diabet, potrivit celui mai recent studiu epdemiologic in domeniu (PREDATORR).

Pentru a-si proteja picioarele, persoanele cu diabet si complicatii la nivelul membrelor inferioare trebuie sa respecte cateva reguli simple, precum:

u Sa-si verifice zilnic piciorul pentru a vedea daca sunt eventuale leziuni sau vanatai.

u Atunci cand fac baie, temperatura apei trebuie sa fie de maximum 35 de grade.

u Baia prea fierbinte poate duce la arsuri, in situatia in care nervii sunt afectati.

u Sa nu foloseasca obiectele metalice precum lamele.

u Baia nu trebuie sa dureze mai mult de trei minute, pentru ca altfel pielea se inmoaie prea mult.

u Unghiile de la picioare trebuie taiate o data sau de doua ori pe saptamana. in cazul in care apar probleme trebuie consultat un specialist.

u Sa poarte incaltaminte adecvata, astfel incat pantoful sa nu fie prea stramt sau prea lung.

u in cazul in care trebuie sa-si cumpere incaltaminte de iarna persoanele cu picior diabetic este de preferat sa o cumpere la sfarsitul zilei.

Despre Asociatia de Podiatrie

infiintata in 2015, Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor. Mai multe detalii despre Asociatia de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentCercetatorii au descoperit o modalitate de stopare a cresterii celulelor care produc cancerul mamar
Articolul următorIngrijirea piciorului diabetic in sezonul rece- sfaturile specialistilor