Viitorii medici invata cum sa aplice un tratament nediscriminatoriu pacientilor

0
256

Nondiscriminarea a devenit obiect de studiu obligatoriu in Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu. Viitorii profesionisti din Sanatate invata cum sa nu discrimineze grupurile vulnerabile cu care interactioneaza, precum persoanele infectate cu HIV/SIDA.

Mai exact, 210 studenti din cadrul Facultatilor de Medicina. Medicina Dentara si Asistenta medicala generala din cadrul Universitatii 2Lucian Blaga” au urmat in anul universitar 2014-2015 un curs obligatoriu privind cunoasterea teoretica a fenomenului discriminarii si a modului in care se manifesta in cadrul sistemului de sanatate.

Cursul a avut la baza manualul universitar „Nondiscriminare in sistemul de sanatate”, realizat in cadrul proiectului „invatamant superior medical orientat catre aplicarea unui tratament nediscriminatoriu al pacientilor” (POSDRU/156/1.2/G/142145), potrivit unui comunicat de presa remis redactiei www.sanatateatv.ro.

Conceperea cursului a pornit de la constatarile studiului privind nevoia de formare in domeniul nondiscriminarii a viitorilor profesionisti ai sanatatii, realizat in cadrul aceluiasi proiect, in luna decembrie 2014. Manualul aferent debuteaza prin prezentarea aspectelor generale legate de discriminare, modul sau de manifestare in sistemul medical din Romania si propuneri de diminuare sau prevenire a fenomenului, atat in relatia cadru medical-pacient, cat si la un nivelul mai extins al intregii societati.

Totodata, studentilor le-au fost prezentate si cadrele legislative European si national care au scopul de combatere a fenomenului, definirea conceptului de grup vulnerabil si evidentierea particularitatilor fiecarui grup aflat in riscul de a fi discriminat in sistemul de sanatate, cu accept pe categoriile cele mai afectate: romii, cei infectati cu HIV/SIDA, persoanele cu alta orientare sexuala.

Articolul precedent(P) Biopsia percutanata sub ghidaj CT, metoda realizata cu succes la Gral Medical
Articolul următorOMS recomanda mai multe modalitati de a reduce emisiile toxice