OMS recomanda mai multe modalitati de a reduce emisiile toxice

0
52

Un nou raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) subliniaza nevoia urgenta de a reduce emisiile de carbon negru, ozon, metan si dioxidul de carbon. Acestea produc nu numai un puternic efect de incalzire globala, ci si contribuie in mod semnificativ la mai mult de 7 milioane de decese premature anual, legate de poluarea aerului.

„in fiecare zi, acesti poluanti ameninta sanatatea barbatilor, femeilor si copiilor. Pentru prima data, acest raport recomanda actiuni pe care tarile, ministerele de Sanatate si Mediu, dar si orasele le pot lua chiar acum pentru reducerea emisiilor, protejarea sanatatii si pentru a evita boala si decesele premature”, a declarat dr. Flavia Bustreo, Asistent Director general al OMS, potrivit site-ului oficial al institutiei.

Astfel, in cadrul raportului, OMS a identificat o serie de masuri pentru a atenua poluantii climatici si a evaluat patru interventii ce aplicate, ar putea avea efecte medii spre mari asupra poluarii aerului.

Prima dintre ele se refera la reducerea emisiilor vehiculelor. Prin implementarea de emisii mai mari si standarde de eficienta, s-ar putea reduce carbonul negru si alti co-poluanti din combustibilii fosili, semnalazeaza OMS.

Politici si investitii care sa prioritizeze un tranzit rapid, cum ar fi cel prin autobuze si trenuri, dar si crearea de zone pietonale in conditii de siguranta este o alta masura recomandata de OMS. Potrivit raportului, acestea ar putea avea mai multe beneficii, printre care: un tranzit activ si mai sigur, o reducere a poluarii aerului si poluarii fonice, o activitate fizica sporita a cetatenilor si diminuarea traficului.

O alta masura recomandata de OMS este incurajarea populatiei cu venituri medii ridicate sa creasca consumul de alimente de origine vegetala. Acestea ar putea reduce bolile de inima si unele tipuri de cancer, dar ar duce si la diminuarea emisiillor lente de metan, asociate cu unele produse alimentare de origine animala.

Raportul se bazeaza pe o evaluare din 2011 a Programului de Mediu al ONU si Organizatiei Meteorologice Mondiale, care a estimat ca o implementare la nivel mondial de 16 de masuri de reducere emisiilor ar impiedica aproximativ 2,4 milioane de decese premature pana in anul 2030. Noile estimari ar putea ridica cifra la 3,5 milioane de vieti salvate anual pana in 2030, si intre 3 si 5 milioane de vieti salvate pe an pana in 2050.

Articolul precedentViitorii medici invata cum sa aplice un tratament nediscriminatoriu pacientilor
Articolul următorConsumul de carne procesata sau carne rosie poate provoca aparitia cancerului