Câteva zeci de angajați din sănătate și asistență socială,  îmbrăcați în combinezoane de protecție, au depus marți petiții la registratura Guvernului.

Ei cer emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național și acordarea sporului pentru condiții periculoase pentru combaterea epidemiei, un spor cuprins între 55% și 85%.

De asemenea, angajații din Sănătate solicită reducerea programului de lucru, în condițiile în care sunt nevoiți să poarte echipamentul de protecție.

O altă cerință a angajaților este acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate și pe perioada stării de alertă, nu numai pentru perioada stării de urgență.

Solicitările Sanitas:

  • Reluarea dialogului social instituționalizat la toate nivelurile.
  • Emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național. Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85%) pentru toți salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți.
  • Adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală:
  • Stabilirea unui normativ de personal specific secțiilor/compartimentelor care tratează în mod direct pacienți cu COVID-19.
  • Reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecție specific patologiei. Asigurarea echipamentelor de protecție adecvate şi suficiente.
  • Identificarea unor forme de recuperare a capacității de muncă a salariaților din sănătate și asistență socială.
  • Creșterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar ca o recunoaștere firească a efortului și meritelor salariaților din sistem.
  • Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual.
  • Acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în această perioadă.

Identificarea unor soluții pentru corectarea și punerea în aplicare a legislației privind drepturile de natură salarială pentru personalul din asistență socială.

La finalul acţiunii, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au fost invitaţi la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban. Prim-ministrul s-a angajat să organizeze, în zilele următoare, o nouă întâlnire la care să participe Ministrul Sănătăţii împreună cu echipa sa de specialişti.