ANALIZĂ UE își reduce cheltuielile planificate în domeniul Sănătății, până în 2027, cu 80%

0
161

Prin acordul de buget pentru relansarea economiei asupra căruia liderii UE au reușit să ajungă la un acord la primele ore ale dimineții de marți, după un summit-maraton, ei au redus cheltuielile planificate în domeniul Sănătății, până în 2027, cu 80%, scrie Reuters.

Cel mai probabil, sacrificiul va fi făcut din stimulentele prevăzute pentru a atrage în blocul comunitar capacități de producție a medicamentelor aflate în Asia. Aceasta în condițiile în care blocul comunitar se confruntă de ani de zile cu lipsa unor cantități suficiente de medicamente critice, inclusiv vaccinuri și antibiotice, iar în prezent întâmpină dificultăți în a achiziționa medicamentele necesare pentru pacienții cu COVID-19 din unitățile de Terapie Intensivă.

Pentru a rezolva aceste probleme, Comisia Europeană a propus crearea de la zero a unui buget comun, pe șapte ani, pentru Sănătate, cu un buget estimat la 9,4 miliarde de euro.

Lipsurile s-au accentuat de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în condițiile în care lanțurile de aprovizionare au fost perturbate, iar țările care exportau medicamente s-au concentrat pe piețele lor interne. Aceasta în condițiile în care UE este dependentă de medicamentele și ingredientele pentru medicamente importate din China și India.

Însă, sub presiunea necesității relansării economice, liderii UE au redus fondul pentru sănătate la 1,7 miliarde de euro.

”Regretăm să informăm că propunerea noastră foarte ambițioasă nu a fost respectată în totalitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei miercuri. El a descris, însă, noul buget drept ”un punct bun de plecare”.

UE intenționa să ofere stimulente financiare producătorilor de medicamente pentru a-și transfera o parte dintre fabricile din Asia în Europa, însă acum este posibil să fie nevoită să își revizuiască planurile.

Expunerea blocului comunitar la penuria de medicamente, în pofida puterii financiare, este evidentă în prezent, în condițiile în care sunt dificultăți în achiziția de analgezice, anestezice și medicamente pentru resuscitare necesare pentru îngrijirea pacienților cu forme grave de COVID-19. Printre măsurile implementate se numără organizarea de licitații comune ale statelor membre, pentru a se evita concurența între țările din UE pentru medicamente sau echipamente vitale.

Executivul UE analizează în prezent alte oferte după ce o primă licitaţie lansată în data de 29 iunie, în numele a zece state membre UE, nu a avut succes.

În schimb, acordurile de achiziţie în avans semnate cu producătorii de posibile vaccinuri împotriva COVID-19 şi alte medicamente aflate în stadiul de dezvoltare nu sunt afectate de reducerile bugetare pentru că ele se bazează pe fondurile de urgenţă alocate deja.

Articolul precedentMăsuri dure în România, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Articolul următorVIDEO Zeci de angajați din sănătate au depus petiții la Guvern