Prof. Dr. Dana Craiu, medic de neurologie pediatrica, specializat in epileptologie si neurofiziologie a discutat cu jurnalistii SanatateaTV.ro despre ce inseamna crizele epileptice la copii, cum se manifesta si cum anume trebuie sa fie acordat primul ajutor in astfel de cazuri.

”Criza epileptica este o manifestare clinica ce apare brusc, nu dureaza foarte mult si se termina brusc si este produsa de descarcari electrice excesive ale neuronilor cerebrali. Daca neuronii se descarca dintr-o data, excesiv, se poate produce o criza epileptica”, a explicat Prof. Dr. Dana Craiu.

Cum se manifesta o criza epileptica?

”Ceea ce stie lumea si ceea ce vede si ceea ce poate sa recunosca foarte usor sunt crizele cu miscare, cu intepenire, cu miscari dezordonate ale membrelor, si care apar brusc la un om care inainte era perfect si care nu avea nimic, asta ar trebui sa atraga atentia”, a spus Dr. Craiu.

Parintii nu trebuie sa se sperie, o criza se opreste singura

”Parintii adesea imi spun: Am crezut ca o sa moara!”, spune Prof Dr. Dana Craiu, despre frica resimtita de parinti atunci cand vad o criza epileptica la copiii lor. ”Sunt cercetari facute in diverse laboratoare in care s-a masurat durata crizelor si s-a facut o medie si este demonstrat ca o criza se opreste in medie in trei minute la copil, doua minute la adult, deci nici nu e nevoie sa faci nimic de fapt, ci doar sa protejezi pacientul”.

Marea majoritate a parintilor, cand vad pentru prima data o criza epileptica incearca sa aplice diverse manevre care sa trezeasca copilull, in speranta ca astfel il pot ajuta. Niciuna dintre aceste manevre nu opreste criza. Prof. Dr. Dana Craiu spune ca, ceea ce ar trebui sa faca parintele este sa protejeze copilul de lovire, de cadere, sa-i desfaca hainele daca sunt stranse, sa-l intoarca pe o parte.

Dupa ce pacientul este pus in pozitia de siguranta, parintele ar trebui sa filmeze criza epileptica

”Cu ajutorul filmuletului putem sa punem diagnosticul corect. Parintii trebuie sa inteleaga ca nu pot sa ajute in niciun fel copilul si criza nu o pot opri ei din afara, pot sa ajute copilul doar punandu-l in pozitia de siguranta, doar protejandu-l si atat, a adaugat Prof. Dr. Dana Craiu.

O criza odata terminata nu mai este urgenta

”Marea majoritate a oamenilor,la prima criza cheama salvarea, pentru ca sunt speriati, pentru ca nu stiu ce s-a intamplat”, spune Prof. Dr. Dana Craiu. Daca nu are alte afectiuni sau rani, copilul trebuie trimis prin medicul de familie la medicul neurolog, si nu neaparat la camera de garda. Medicul neurolog va pune diagnosticul si va explica parintilor ce au de facut in continuare.

Dupa criza neuronii cerebrali sunt epuizati, explica Prof. Dr. Dana Craiu, copilul va fi somnoros si este bine sa-l lasam sa doarma, sa se odihneasca. Medicul a explicat si in ce consta medicatia de urgenta, insa a insistat asupra faptului ca le povesteste parintilor ca o criza se opreste singura, si ca o criza, daca este de scurta durata, nu strica neuronii cerebrali. Medicatia de urgenta ar trebui adminstrata doar daca criza epileptica se prelungeste, daca depaseste 5 minute.