Studiu: Ceaiul consumat frecvent protejeaza de boli cadiovascularesi deces – studiu

0
183

Consumul de ceai de cel putin trei ori pe saptamana ar putea contribui la o viata mai lunga si mai sanatoasa, spun oamenii de stiinta.

Potrivit noilor cercetari, consumul „obisnuit” al bauturii calde este asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare si deces in urma unei afectiuni, se arata in datele publicate in European Journal of Preventive Cardiology, potrivit Agerpres.

Exista, insa, o diferenţa intre consumul de ceai verde şi ceai negru, spun oamenii de ştiinţa.

Studiul a fost realizat pe 100.902 de participanti care nu aveau istoric de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer.

Participanţii au fost imparţiţi in doua grupuri: consumatori de ceai care beau ceai de trei sau mai multe ori pe saptamana şi persoane care nu obişnuiau sa consume des sau deloc aceasta bautura. Subiecţii au fost monitorizaţi pe o perioada medie de 7,3 ani.

Cercetarile au aratat ca o persoana de 50 de ani care bea ceai de obicei ar dezvolta boli coronariene si accident vascular cerebral dupa 1,41 ani mai tarziu decat una care nu bea ceai si ar trai cu 1,26 ani mai mult decat cineva care a baut rar sau nu a baut niciodata ceai.

 

Risc mai mic de boli cardiace si accidente cerebrale

 

in comparatie cu cei care nu beau ceai niciodata, consumatorii de ceai obisnuiti aveau un risc cu 20% mai mic de a dezvolta boli cardiace si accidente vasculare cerebrale si un risc cu 22% mai mic de boli cardiace fatale si accident vascular cerebral.

De asemenea, s-a observat ca cei care beau in mod frecvent ceai au un risc mai mic de deces cu 15%, mai arata datele studiului.

Autorul studiului, dr. Xinyan Wang, de la Academia Chineza de Știinte Medicale din Beijing, a declarat: „Consumul obisnuit de ceai este asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare si moarte din toate cauzele. Efectele favorabile asupra sanatatii sunt cele mai puternice in cazul ceaiului verde si pentru persoanele care beau ceai in mod obisnuit, pe termen lung.”

Cercetatorii au analizat influenta potentiala a modificarilor in comportamentul bautorilor de ceai si intr-un grup de 14.081 de participanti, asupra caruia au facut evaluari.

Durata medie dintre cele doua sondaje a fost de 8,2 ani, iar mediana de urmarire dupa cel de-al doilea sondaj a fost de 5,3 ani.

Bautorii de ceai care il consumau frecvent care si-au mentinut obiceiul au avut in ambele sondaje un risc cu 39% mai mic de boli cardiace si accident vascular cerebral, cu 56% risc mai mic de boli cardiace fatale si accident vascular cerebral si 29% scaderea riscului de deces in urma unoe afectiuni, in comparatie cu cei care consumau rar ceai sau niciodata.

 

Ceaiul verde sau ceaiul negru?

 

O subanaliza a studiului a demonstrat ca consumul de ceai verde a fost asociat cu riscuri mai mici cu 25% de boli de inima si accident vascular cerebral, boli cardiace fatale si accident vascular cerebral si deces. in privinta ceaiului negru nu au fost observate modificari semnificative.

Oamenii de stiinta au descoperit ca 49% dintre consumatorii de ceai obisnuiti au baut cel mai frecvent ceai verde, in timp ce doar 8% au preferat ceaiul negru.

Acestia au remarcat o preferinta pentru ceaiul verde in Asia de Est si au spus ca proportia mica de bautori de ceai negru ar putea face mai dificila observarea unor asocieri fundamentate, dar ca rezultatele indica un efect diferentiat intre tipurile de ceai.

Cercetatorii mai arata ca ceaiul verde este o sursa bogata de polifenoli care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, in timp ce ceaiul negru este complet fermentat si in timpul acestui proces poate pierde efecte antioxidante.

Articolul precedentGuvernul anunta implementarea unui program de monitorizare a centrelor de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati de catre experţi independenţi din ONG-uri
Articolul următorO terapie revolutionara pentru Alzheimer se afla in teste in SUAsi Canada