(VIDEO) Oricine știe și aplică tehnicile de prim-ajutor este un erou real: Gestul de urmat al unui șofer constănțean

0
434
Foto: Captura video Crucea Rosie Romana
Despre importanța cursurilor de prim-ajutor se vorbește din ce în ce mai mult în ultima perioadă, fie și ca presiune asupra factorilor decizionali de a extinde astfel de programe de pregătire a populației în societate, la nivelul companiilor sau a instituțiilor de învățământ. Un alt exemplu în care prezența unui salvator a schimbat cursul secundelor spre viață, este relatat de voluntarii Crucii Roșii Române:
„Eroii sunt printre noi. Liviu Apostol, un șofer de autobuz din Constanța care transporta călători pe ruta 100 a CT BUS, a intervenit salvator după ce a observat că un bărbat s-a prăbușit pe trotuar pe un bulevard important din oraș. Șoferul de 53 de ani se afla în timpul serviciului, cu pasageri la bordul vehiculului, însă a apelat la îngăduința lor fiindcă altă datorie, cea de om, îl chema” – se precizează pe pagina de Facebook a organizației.
„Am realizat că e în pericol când l-am văzut împleticindu-se. Apoi a căzut și s-a lovit cu capul de o treaptă, scara blocului. Am acționat din instinct, mi-am dat seama că are ceva”, a povestit constănțeanul, conștient de regulamentul care nu îi permite să coboare din vehicul în timpul serviciului. Dar Liviu Apostol nu s-a mai gândit la el, ci la acel bărbat care avea nevoie de ajutor.

Fă bine chiar și atunci când cei din jur nu au capacitatea să aprecieze calitățile tale

Este importantă însă și mediatizarea acestor acțiuni: astfel de exemple pot conduce la atitudini altruiste, utile sau chiar vitale în societate:
„În primă fază, șoferul l-a întors pe bărbat cu fața în sus, apoi a trecut la executarea masajului cardiac și a insuflațiilor indicate într-o situație de urgență. După trei minute de resuscitare, bărbatul a deschis ochii și l-a privit recunoscător pe salvatorul său. Ambulanța chemată la fața locului l-a preluat în stare de conștiență. Liviu Apostol a fost omul potrivit la locul potrivit și s-a achitat onorabil de sarcina sa. Acum este lăudat de tot orașul, iar colegii și prietenii îl prețuiesc și mai mult”– subliniază voluntarii Crucii Roșii.
Lesne de bănuit, ca orice om sufletist dar și instruit să salveze semeni, pentru șoferul constănțean a sări în sprijinul celor care au nevoie de ajutor nu este un fapt inedit ci o reacție firească pe care manifestă de fiecare dată când poate fi util celor din jur…chiar și atunci când faptele bune nu s-au bucurat de recunoștință ci de reacții prostești: „Mi s-a mai întâmplat poate, de două-trei ori în viață să fiu omul potrivit la locul potrivit”, mărturisește acesta. Cu altă ocazie, în vara anului 1992, n-a avut parte de aceeași recunoștință: se afla pe plajă și a văzut două fete care înotau haotic. Cele două au fost luate de curenții din apă și aveau nevoie de ajutor. A înotat spre ele, le-a scos din valuri, însă el a înghițit atunci multă apă de mare iar când a ajuns la mal, a vomitat pe nisip, însă oamenii care l-au văzut nu doar că nu i-au sărit în ajutor dar au și interpretat greșit situația lui: „Câțiva oameni din jur și-au zis: <<Uite și la bețivanul ăsta…a venit beat și vomită pe nisip! >>”…

Cursurile de prim-ajutor din copilărie, utile toată viața

Primele cursuri de prim-ajutor le-a urmat în copilărie, la dispensarul din comuna Ciocile, județul Brăila, apoi la Școala Militară de Tancuri și Auto. Liviu Apostol este convins că ar fi un mare câștig pentru societate dacă gestul lui a reușit să inspire măcar o persoană să ia atitudine și să sară în ajutorul celor din jur
„Pentru asta, e nevoie de instruire specializată, iar un curs de prim-ajutor este esențial pentru a putea interveni atunci când cineva drag sau complet necunoscut se află în pericol. Pentru cursuri de prim-ajutor recunoscute internațional poți apela oricând la Crucea Roșie Română” – transmit reprezentanții organizației.
Articolul precedentDirectorul general al Institutului de Genomică al UMFCD, Octavian Bucur, a reprezentat România la întâlnirea recentă a European Genomic Data Infrastructure
Articolul următorUNICEF: Proiect pentru pregătirea procurorilor, psihologilor și medicilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor