UNICEF: Proiect pentru pregătirea procurorilor, psihologilor și medicilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor

0
450

Prima facilitate de training pentru anchetatorii specializaţi în investigarea infracţiunilor sexuale împotriva copiilor a fost inaugurată în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în scopul pregătirii continue în domeniul intervievării criminalistice bazată pe protocolul National Institute of Child Health and Human Development (NICHD-R), revizuit în 2018 de o echipă de cercetători internaţionali – anunță UNICEF România într-un comunicat.

Spaţiul, dotat cu cele mai noi tehnologii de comunicare, pentru ca procurorii şi poliţiştii specializaţi să poată continua singurul program de pregătire aprofundată din România în domeniul investigării violenţei sexuale împotriva copiilor, a fost amenajat de către Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale (V.I.S.) cu sprijinul UNICEF în România, în cadrul proiectului „Justiţie pentru copiii victime ale abuzului sexual”.

O echipă de şase procurori a fost pregătită, în ultimul an, de cercetătorul israelian Irit Herskovitz, profesor la Universitatea Haifa, în domeniul intervievării criminalistice. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a înregistrat un număr record de trimiteri în judecată şi procese mai scurte, ca urmare a organizării unui circuit special de raportare şi investigare a suspiciunilor de violenţă sexuală împotriva copiilor.

„Înregistrăm cel mai mare număr de sesizări privind infracţiuni sexuale comise asupra copiilor la nivel de ţară. Schimbarea modului nostru de lucru a condus şi la creşterea încrederii de a face dezvăluirea. Tot mai mulţi profesionişti din sisteme complementare (protecţia copilului, învăţământ, sănătate) se îndreaptă către noi să aflăm adevărul şi să protejăm în acelaşi timp copilul. Dacă în urmă cu cinci, şase ani erau sub 200 de sesizări pe an în Capitală, în 2022 creşterea a fost vizibilă, 391 de cauze, iar în 2023 – peste 400 de cauze în care s-a sesizat o formă de abuz sexual contra minorilor”, declară Marian Truşcă, coordonatorului Grupului de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale de la Parchetul Capitalei.

Importanța crucială a pregătirii profesionale continue a investigatorilor

Infracţiunile care implică violenţă sexuală şi ale căror victime sunt copii sunt fapte dificil de investigat, care necesită abilităţi speciale din partea investigatorilor, pentru ca dezvăluirile să ajungă complete şi probate în instanţă: sute de studii internaţionale au arătat că interviurile realizate pe baza protocolului NICHD-Revizuit ajută nu doar la obţinerea unor informaţii vitale anchetei penale, ci la o mai bună protejare emoţională a copilului prin identificarea nevoilor particulare şi direcţionarea către servicii de suport. Dar aceste abilităţi obţinute prin pregătire de specialitate se pierd în cel mult şase luni, dacă investigatorii nu sunt implicaţi în programe de pregătire profesională continuă, arată cercetările internaţionale, precizează organizația.

„Investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor este prioritară pentru noi şi de aceea am desemnat, încă din urmă cu un an, procurori care să investigheze exclusiv aceste tipuri de cauze. Progresul este vizibil: mai puţini procurori, dar mai bine pregătiţi pentru acest domeniu, au trimis în judecată mai multe dosare şi au soluţionat mult mai repede acest tip de cauze. Sala de training ne oferă independenţă şi flexibilitate, întrucât pe fondul fluctuaţiei de personal din parchetele locale, avem nevoie să menţinem gradul de pregătire şi o continuitate în specializarea procurorilor”, precizează prim-procurorul Adrian Ţîrlea.

Asociaţia V.I.S. şi UNICEF vin în sprijinul Grupului de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale organizat la nivelului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceste performanţe să aibă continuitate:

„Procurorii din Bucureşti au un avans considerabil faţă de restul ţării. Folosesc de mulţi ani camera de audieri pentru copii. Şi-au rafinat metodele de lucru şi de mai bine de un an au acces la cea mai înaltă cunoaştere în domeniul investigării violenţei sexuale împotriva copiilor. Stabilitatea profesioniştilor din acest domeniu este însă o limită pe care managementul acestui parchet a depăşit-o cu rezultate atât de bune pentru anchete, dar mai ales pentru copiii care au trecut pragul instituţiei. După abuz sexual, singura grijă pentru copiii şi adulţii care îi protejează ar trebui să fie accesul într-un program de sprijin, nu să convingă sistemul de justiţie că sunt victime” – transmite, cu acest prilej,
Mihaela Chiper, preşedinte al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale.

„Relaţia de încredere dintre copil şi intervievator este singura care poate conduce la o dezvăluire. Această relaţie dintre copil şi reprezentanţii statului ar trebui să nu se oprească la audiere şi să continue cu ceilalţi actori implicaţi în managerierea cazului”, a explicat, la rândul său, procuroarea Alexandra Tomescu, care, pe parcursul supervizării cercetătorului israelian Irit Hershkovitz a trimis în judecată peste 30 de agresori sexuali din Capitală şi a efectuat peste 70 de audieri pe baza protocolului NICHD-R.

Sute de psihologi și medici legiști, pregătiți să identifice nevoile victimelor

În cadrul acestei iniţiative, peste 400 de profesionişti locali, printre care psihologi şi medici legişti, au participat la traininguri menite să-i ajute să-şi alinieze activitatea cu standardele recunoscute internaţional privind intervievarea copiilor victime ale violenţei sexuale şi recomandărilor internaţionale privind managementul acestor cazuri.

„Pregătirea profesioniştilor care lucrează în domeniul investigării infracţiunilor sexuale împotriva copiilor este crucială pentru respectarea drepturilor copiilor şi pentru înfăptuirea unei justiţii care să ţină cu adevărat cont de interesele lor. Mă bucur că acest parteneriat între UNICEF, societatea civilă şi instituţii ale statului are deja rezultate concrete şi care vor aduce schimbări pe termen lung. UNICEF rămâne un partener dedicat pentru toate instituţiile care protejează drepturile copiilor, punându-şi la dispoziţie sprijinul ori de câte ori este necesar”, subliniază Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Despre Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti este cea una dintre cele mai mari unităţi de parchet din Ministerului Public, cu competenţă în investigarea infracţiunilor de mare violenţă, corupţie, infracţiuni economico-financiare şi infracţiuni informatice. În ciuda schimbărilor aduse Codului de procedură penală care au dat competenţa de investigare a violenţei sexuale împotriva copiilor parchetelor de pe lângă judecătorii, procurorii de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au continuat să preia anchetele complexe. Cazurile unor pedofili precum Ninel Şerbănescu sau Eugen Stan au arătat scăpările sistemului orientat spre investigarea agresiunilor sexuale împotriva copiilor ca fiind cazuri unice, ceea ce permitea înregistrarea sesizării victimelor aceluiaşi agresor la mai multe parchete. Biroul Agresiuni Sexuale din cadrul Serviciului Omoruri al Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost înfiinţat în acest context, însă numărul de lucrători nu permite anchetarea tuturor suspiciunilor de violenţă sexuală împotriva copiilor înregistrare pe raza municipiului Bucureşti. Grupul de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale a fost organizat la nivelului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în scopul unei mai bune coordonări a activităţii pe acest domeniu, reunind în prezent patru procurori din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dar şi alţi 8 de la nivelul parchetelor de sector.

Despre Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale

Înfiinţată în februarie 2021, asociaţia V.I.S. are ca misiune pe termen lung să contribuie la conştientizarea nevoii de reacţie la violenţa sexuală în societatea românească şi să se asigure că statul previne şi penalizează eficient violenţa sexuală, protejează şi susţine vindecarea traumei şi recuperarea socială a victimelor. În parteneriat cu Ministerul Public, am amenajat cu sprijinul partenerilor noştri 8 spaţii dedicate audierii copiilor în parchetele de pe lângă tribunalele Constanţa, Vâlcea, Vrancea, Sibiu, Mureş, Argeş, Bacău şi Bucureşti, plus un centru integrat pentru investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor la Săftica, Ilfov. Pentru mai multe informaţii, AICI.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, AICI.

Articolul precedent(VIDEO) Oricine știe și aplică tehnicile de prim-ajutor este un erou real: Gestul de urmat al unui șofer constănțean
Articolul următorStudiu OMS: O persoană din trei suferă afecțiuni neurologice. Principala cauză de îmbolnăvire și dizabilități la nivel global