Studiu OMS: O persoană din trei suferă afecțiuni neurologice. Principala cauză de îmbolnăvire și dizabilități la nivel global

0
1449
sursa foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța/ Facebook

Un nou studiu lansat de The Lancet Neurology arată că, în 2021, peste trei miliarde de oameni din întreaga lume trăiau cu o afecțiune neurologică; Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a contribuit la analiza datelor cercetării privind riscul global de boală, leziuni și factori de risc (GBD).

Afecțiunile neurologice sunt astăzi principala cauză a dizabilităților la nivel mondial: volumul total de invaliditate, boală și deces prematur (cunoscut sub numele de ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate, DALY) cauzate de afecțiuni neurologice a crescut cu 18% din 1990. Peste 80% dintre decesele neurologice și pierderile de sănătate apar în țările cu venituri mici și medii, iar accesul la tratament variază foarte mult: de exemplu, în cazul țărilor cu venituri mari sunt de până la 70 ori mai mulți profesioniști neurologi la 100 000 de oameni decât țările cu venituri mici și medii.

Eliminarea factorilor cheie de risc – cel mai important, tensiunea arterială sistolica ridicată și poluarea aerului ambiant și gospodăresc – ar putea preveni până la 84% din DALY pentru accident vascular cerebral. În mod similar, prevenirea expunerii la plumb ar putea reduce povara dizabilității intelectuale idiopatice cu 63,1%, iar reducerea nivelurilor ridicate de glucoză plasmatică a jeun ar putea reduce povara demenței cu 14,6%. Fumatul a contribuit semnificativ la riscul de accident vascular cerebral, demență și scleroză multiplă – transmite OMS într-un comunicat.

„Afecțiunile neurologice provoacă o mare suferință indivizilor și familiilor pe care le afectează și lipsesc comunitățile și economiile de capital uman. Acest studiu ar trebui să servească drept un apel urgent la acțiune pentru a extinde intervențiile direcționate pentru a permite numărului tot mai mare de persoane care trăiesc cu afecțiuni neurologice să aibă acces la îngrijirea de calitate, tratamentul și reabilitarea de care au nevoie. Este mai important ca oricând să ne asigurăm că sănătatea creierului este mai bine înțeleasă, apreciată și protejată, din copilărie și până mai târziu în viață”, precizează dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

OMS: Afecțiunile neurologice cauzează mai multe dizabilități la bărbați

Primele zece afecțiuni neurologice care au contribuit la pierderea sănătății în 2021 au fost accidentul vascular cerebral, encefalopatia neonatală (leziuni cerebrale), migrena, demența, neuropatia diabetică (lezarea nervilor), meningita, epilepsia, complicațiile neurologice de la nașterea prematură, tulburarea spectrului autist și sistemul nervos, cancere.

În general, afecțiunile neurologice cauzează mai multe dizabilități la bărbați în comparație cu femeile, dar există unele afecțiuni precum migrena sau demența în care femeile sunt afectate în mod disproporționat.

Din 1990, numărul celor care trăiesc sau mor din cauza unor afecțiuni neurologice a crescut, în timp ce ratele DALY standardizate în funcție de vârstă au scăzut. Aceasta înseamnă că sunt determinate în principal de schimbările demografice și de oamenii care trăiesc mai mult.

Neuropatia diabetică, afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere

Numărul persoanelor cu neuropatie diabetică s-a triplat la nivel global din 1990, ajungând la 206 milioane de cazuri în 2021. Această creștere este în concordanță cu creșterea diabetului zaharat la nivel mondial. Alte afecțiuni, cum ar fi complicațiile neurologice de la COVID-19 (de exemplu, afectarea cognitivă și sindromul Guillain-Barré) nu existau anterior și acum reprezintă peste 23 de milioane de cazuri.

În același timp, povara neurologică și pierderea sănătății din cauza altor afecțiuni au scăzut cu 25% sau mai mult din 1990, ca urmare a îmbunătățirii prevenirii (inclusiv vaccinurile), îngrijirii și cercetării: tetanos, rabie, meningită, defecte de tub neural, accident vascular cerebral, neurocisticercoză (infecție parazitară care afectează sistemul nervos central), encefalită (inflamație a creierului) și encefalopatie neonatală (leziune cerebrală).

Studiul a examinat, de asemenea, 20 de factori de risc modificabili pentru afecțiuni neurologice potențial prevenibile, cum ar fi accident vascular cerebral, demență și dizabilitate intelectuală idiopatică.

Eliminarea factorilor cheie de risc – cel mai important, tensiunea arterială sistolica ridicată și poluarea aerului ambiant și gospodăresc – ar putea preveni până la 84% din DALY pentru accident vascular cerebral. În mod similar, prevenirea expunerii la plumb ar putea reduce povara dizabilității intelectuale idiopatice cu 63,1%, iar reducerea nivelurilor ridicate de glucoză plasmatică a jeun ar putea reduce povara demenței cu 14,6%. Fumatul a contribuit semnificativ la riscul de accident vascular cerebral, demență și scleroză multiplă.

Sunt necesare mai multe investiții pentru a îmbunătăți tratamentul, îngrijirea și calitatea vieții

La Adunarea Mondială a Sănătății din 2022, statele membre au adoptat Planul de acțiune global intersectorial privind epilepsia și alte tulburări neurologice 2022-2031 (IGAP) cu un domeniu ambițios de abordare a neglijării de lungă durată a tulburărilor neurologice.

„Planul de acțiune global intersectorial 2022–2031 stabilește o foaie de parcurs pentru țări pentru a îmbunătăți prevenirea, identificarea precoce, tratamentul și reabilitarea tulburărilor neurologice. Pentru a obține echitate și acces la îngrijiri de calitate, trebuie, de asemenea, să investim în mai multe cercetări privind riscurile pentru sănătatea creierului, sprijin îmbunătățit pentru forța de muncă din domeniul sănătății și servicii adecvate”, a declarat Dévora Kestel, director, Departamentul de Sănătate Mintală și Consumul de Substanțe al OMS.

IGAP stabilește obiective și ținte strategice pentru îmbunătățirea accesului la tratament, îngrijire și sprijin pentru persoanele cu tulburări neurologice; implementează strategii pentru promovarea sănătății creierului și prevenirea bolilor; consolidarea cercetării și a datelor; și să sublinieze o abordare de sănătate publică a epilepsiei și a altor tulburări neurologice.

Articolul precedentUNICEF: Proiect pentru pregătirea procurorilor, psihologilor și medicilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor
Articolul următorGala aniversară „320 de ani de excelență, 1704 – 2024”: Premii pentru activitatea medicală a profesioniștilor care au contribuit, prin eforturile și rezultatele lor, la consolidarea renumelui Spitalului Clinic Colțea