Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după vizita la Centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo, că a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus.

„În şedinţa extraordinară a CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puţin câteva luni de zile. (…) Această strategie prevede paşii care se vor face, principiile pe care se bazează întreaga strategie şi foarte multe alte detalii despre vaccinare. Toate aceste lucruri vor fi prezentate publicului, pe larg, mâine, în cadrul unei conferinţe de presă care va fi organizată la Guvern. Sunt foarte multe lucruri şi în săptămânile şi lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar şi pentru publicul specializat, va exista inclusiv un site dedicat, unde cei dornici de informaţii suplimentare, verificate, vor putea să vadă ce se întâmplă”, a explicat Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că este foarte posibil ca, la începutul anului viitor, România să beneficieze de prima tranşă de vaccin, adică de aproximativ 1 milion de doze.

„Din prima tranşă de circa 1 milion de doze va fi vaccinat personalul medical şi persoanele din grupe de risc. Vaccinarea este voluntară. Vaccinarea este sigură. Vaccinarea este eficientă. Vaccinarea se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente. Sunt la cel mai înalt standard european”, a mai spus șeful statului.

“Este posibil ca până în vară să terminăm această primă campanie de vaccinare”

“Sunt foarte bucuros să vă spun că persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. Este un lucru foarte bun. Dacă toate lucrurile merg aşa cum au fost planificate, este posibil ca până în vară să terminăm această primă campanie de vaccinare”, a mai declarat preşedintele.

Șeful statului a menţionat că va exista un Registru Electronic al Vaccinărilor şi faptul că cei vaccinaţi vor trebui să facă o a doua doză după un anumit interval.

„Aşteptăm să vină vaccinurile, personal, sunt foarte mulţumit de activitatea Ministerul Sănătăţii, de dl. ministrul, dl. secretar de stat, dl. colonel Gheorghiţă. Abia aştept să vină vaccinul şi să terminăm cu această campanie, să ne apucăm de reconstrucţie, să refacem tot ce a fost lăsat ‘mai încet’, să repornim economia şi să reajungem la normalitate”, a adăugat Klaus Iohannis.