VIDEO Dr. Monica Marc: Mesajul SRP este să continuăm lupta împotriva fumatului

0
93

„Mesajul meu și al Societății Române de Pneumologie este să continuăm lupta împotriva fumatului, să fim alături de toate demersurile întreprinse de Organizația Mondială a Sănătății, să-i sprijinim pe colegii noștri din teritoriu care vor să facă consiliere antifumat prin cursurile și prin webinarele pe care le vom face și le doresc celor care nu fumează să rămână nefumători și celor care fumează să încerce să renunțe”, a declarat dr Monica Marc, preşedintelele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie,  în exclusivitate la webinarul „Educație pentru Respirație: Webinar în contextul Zilei Mondiale fără tutun„, organizat de Sănătatea Press Group.

”Cred că dincolo de a fi un obicei sau un viciu, e o dependență de care este foarte greu să scapi. Cred că în primul rând trebuie să sensibilizăm persoanele care fumează, dar și pe cele care nu fumează, să înțeleagă că la un moment dat ajung să devină dependenți și nu mai este deloc ușor să renunți. Și atunci rolul nostrum ca medici, ca oameni car vin în întâmpinarea lor, nu este să îi speriem ci să fim un support pentru acești pacienți care vor să renunțe la fumat. Pe de altă parte, cred că este foarte important activitatea de prevenție. Deci lucrurile trebuie duse cumva și spre a lupta împotriva inițierii acestui obicei de a consuma tutun până să devină dependență dar și în a ajuta fumătorii dependenți să renunțe. 3 34 Lupta este deosebit de dificilă pentru că ne lovim în primul rând de niște campanii foarte agresive, despre mesaje care spun că produsele de tutun nu dăunează grav sănătății și noi trebuie să venim și să spunem tutunul dăunează grav sănătății oricât de propagandistic și usual ne sună acum. 4 00 de aceea cred că eforturile noastre ca medici trebuie să vină în întâmpinarea pacienților și să nu ne scape indifferent de specialitatea pe care o avem un sfat minimal visavi de pacienții noștri. Cel mai bun lucru este să vă lăsați de fumat.”, a adăugat ea.

Medicul pneumolog a atras atenția că fumatul este un factor de risc cunoscut pentru multe infecții respiratorii, crește severitatea bolilor respiratorii.

Ad in title

”Trebuie să spunem că fumatul nu face nimic bun la nivelul niciunui organ. Putem să spunem la fiecare apparat, respirator, cardiovascular, digestive fiecare efecte negative ale fumatului. Deci foarte important ca lumea să fie conștientă că nu avem beneficii date de consumul de tutun. La nivel cardiovascular, avem risc de moarte subită, evenimente cardiace acute, ateroscleroză, tulburări de ritm. La nivelul aparatului respirator avem BPOC, agravarea astmului, cancer. La nivel digestiv la fel (…) Recomandarea noastră este întotdeauna dacă avem în față un pacient care nu fumează să îl încurajăm să rămână nefumător, un fost fumător să îl felicităm că a reușit să reușească dependența aceasta, pe un fumător current să îl încurajăm  să renunțe”, a precizat dr. Monica Marc.

”Noi în cadrul Departamentului de Pneumologie al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, și sunt convinsă că toate universitățile din țară, avem cursuri pentru studenți exact cu această viză, cu efectele dăunătoare ale tabagismului vorbind bineînțeles nu doar de țigara clasică ci și despre aceste produse de tutun și să știți că și în rândul tinerilor studenți exista această idee că această formă de consum a tutunului esre mai puțin nocivă. Cred că toate demersurile noastre trebuie să vizeze și partea de prevenție și partea de terapie. De aceea cred că formarea noilor medici este foarte importanta”, a mai spus medicul.

Articolul precedentTătaru, despre principalele probleme din sistemul de Sănătate
Articolul următorLudovic Orban: Trebuie să contracarăm absurdităţile din campaniile antivacciniştilor