Vicepresedintele ARPID: Romania trebuie sa inceapa sa recolteze rapid plasma

0
24

Otilia Stanga, vicepresedintele Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare a spus ca este nevoie ca tara noastra sa inceapa sa recolteze rapid plasma.

”Este singura solutie pe termen mediu si lung pentru a asigura accesul la tratament”, a adaugat Otilia Stanga. Ea a tras un semnal de alarma in cadrul conferintei – dezbatere ”Reorganizarea Sistemului National de Transfuzie Sanguina: Realitati Nationae si standarde europene”, legat de accesul pacientilor la imunoglobulina.

”in ultimii ani, la nivel mondial, consumul de imunoglobulina a crescut constant,atat din cauza descoperirii de noi pacienti, cat si a cresterii numarului de afectiuni in care este folosita. Se preconizeaza ca, in jurul anului 2025, unul din trei pacienti care are nevoie de imunoglobulina nu va avea acces la ea din cauza cantitatii insuficiente de plasma colectate”, a spus Otilia Stanga, care a vorbit apoi si despre criza de imunoglobulina din 2017 care s-a soldat cu pierdere de vieti omenesti.

Ad in title

Otilia Stanga a subliniat faptul ca, si atunci cand nu a existat o criza propriu-zisa, accesul pacientilor la tratament a fost deficitar. in opinia sa, aceasta situatie exista din cauza faptului ca Romania nu ofera materie prima pentru fabricarea de imunoglobulina, dar si din cauza faptului ca sunt alocate fonduri insuficiente pentru achizitia de medicamente.

Ca raspuns la ingrijorarea paientilor legata de accesul la tratamentul cu imunoglobulina Adrian Ionel, presedintele Unifarm, a declarat  ca ”anul acesta vom avea mai multa imunoglobulina ca anul trecut, nu vom mai avea un singur producator care sa aprovizioneze Romania si cel putin doi cu care am semnat contractele si al treilea este in negocieri”. Directorul Unifarm a spus ca are certitudinea ca anul acesta va fi o crestere cu 30% a cantitatii de imunoglobulina fata de anul trecut.

in cadrul conferintei dezbatere Rozalina Lapadatu, Presedintele Adociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune a spus ca centrele de colectare a plasmei au nevoie de o dotare specifica, si ca este necesar ca produsele de plasma si produsele de sange sa fie tratate separat, in capitole disticte. Ea a atras atentia asupra faptului ca este nevoie de un dialog cu autoritatile despre colectarea de plasma, pentru a stabili ce anume este de facut si pentru a discuta cazul fiecarui pacient in parte.

”Romania nu va fi primita in reteaua europeana pentru a fractiona plasma daca nu avem acele centre care sa respecte normele europene”, a spus Rozalina Lapadatu.

Dr. Anca Colita a subliniat faptul ca, pe langa pacientii cu imunodeficiente primare, sunt multe alte situatii care necesita administrarea de imunoglobuline, asa cum este transplantul de organe solide si cel medular.

”Exista imunoglobuline specifice esentiale pentru transplantul hepatic de exemplu”, a precizat Dr. Colita. in acest sens specialistul a spus ca pacientul trebuie sa primeasca urgent imunoglobuline specifice, si ca este o reala problema daca acestea nu exista.

Dr. Anca Colita a explicat faptul ca, lunar, la nivelul IC Fundeni,  consumul de imunoglobuline nespecifice este de 750 de grame, iar de imunoglobuline specifice este de 900 de unitati. Specialistul a atras atentia asupra faptului ca nevoile in sistemul de transfuzie sunt complexe, si ca nu se pot limita la produsele derivate din sange.

Modernizarea sistemului national de transfuzie are menirea de a rezolva deficientele sistemului de transfuzie identificate de expertii europeni in urma unui audit. in acest sens, Ministrul Sanatatii a anuntat ca saptamana viitoare va avea loc o intalnire cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre problemele legate de sistemul de transfuzii. Victor Costache a explicat ca inca din primul trimestru al acestui an va incepe modernizarea centrelor de transfuzii, si ca sunt alocate deja 30 de milioane de lei in acest sens.

”Interesul pacientilor din Romania primeaza si nu putem asista la dezbateri fara sa luam nicio decizie intre timp. in planul de investitii pot sa va spun ca sunt prevazute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie in 2020. Trebuie facute angajari, trebuie platite orele suplimentare, exista resursele bugetare, trebuie deschise centrele sambata si duminica. Vom vedea planul de solutii al expertilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislatiei in domeniu in beneficiul pacientilor nostri”, a declarant Ministrul Sanatatii.

 in paralel, presedintele CNAS a cerut revizuirea procedurilor si protocoalelor in acest sector.  ”Am sa rog profesionistii in domeniul sanatatii sa revizuiasca, eventual la nivelul spitalelor lor, procedurile, protocoalele prin care este reglementata partea de conservare, de transport, de utilizare sau de indicatii clinice, atat pentru sangele total, pentru concentratele eritrocitare sau concentratele trombocitare, cat si pentru plasma sau alte componente sanguine, fie prin prevenirea, diagnosticul si tratamentul precoce al anemiei, fie prin protocoale privind o hemostaza chirurgicala meticuloasa, controlul hipotensiunii in timpul anesteziei, utilizarea medicatiei care sa previna tendinta de sangerare, a procedurilor de autotransfuzie sau a alternativelor farmaceutice pentru stimularea hematopoezei”, a explicat Adela Cojan.

 Conf. Dr. Diana – Loreta Paun, Consilier Prezidential – Departamentul de Sanatate Publica a declarat in cadrul Conferintei – Dezbatere ”Reorganizarea Sistemului National de Transfuzie Sanguina: Realitati Nationale si standarde europene” ca reorganizarea sistemului national de transfuzii sanguine este o necesitate stringenta.

”Avem nevoie de eficientizarea sistemului national de transfuzii, de un numar adecvat de centre de transfuzie, de centre mobile de recoltare, de asigurarea unui stoc de sange, de cresterea acoperirii nevoilor transfuzionale, de legislatie si finantare adecvate”, a subliniat Conf. Dr. Diana Loreta Paun.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentPersoanele instarite traiesc mai mulţi ani fara afecţiuni – studiu
Articolul următorPrioritatile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru anul 2020