Versiunea actualizată a vaccinului anti-COVID Moderna, autorizată de Comisia Europeană

0
154

Comisia Europeană a autorizat, vineri, vaccinul Moderna actualizat pentru a viza, în contextul apropierii sezonului rece, o subvariantă foarte comună a virusului care provoacă boala COVID-19, după ce a dat deja undă verde versiunii actualizate a vaccinului Pfizer-BioNTech.

Deşi, de la începutul lunii mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu mai consideră COVID-19 o urgenţă globală, virusul circulă în toate ţările, iar noi tulpini continuă să apară.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat în iunie ca vaccinurile să fie actualizate pentru a viza tulpina XBB a virusului, devenită dominantă în Europa şi în alte părţi ale lumii.

Vaccinul actualizat al laboratorului american Moderna, care vizează subvarianta XBB.1.5 a Omicron, a fost aprobat pentru adulţi şi copii peste 5 ani şi trebuie administrat prin doză unică, indiferent de vaccinările primite anterior, transmite AFP, citată de Agerpres.

La începutul lunii septembrie, Comisia a dat undă verde vaccinului actualizat al Pfizer-BioNTech, adaptat la rândul său pentru a contracara mai eficient subvarianta XBB.1.5 şi administrat, de asemenea, prin doză unică.

Aceste două vaccinuri, care oferă în general o protecţie mai bună împotriva altor variante aflate în circulaţie în prezent, susţine AFP, au fost aprobate în ultimele săptămâni de EMA, autoritatea europeană de reglementare.

Comisia a autorizat introducerea pe piaţă a acestor vaccinuri actualizate printr-o procedură accelerată pentru a permite statelor membre să îşi pregătească la timp campaniile de vaccinare din toamnă şi iarnă.

Autorităţile sanitare americane au anunţat luni că autorizează actualizări ale vaccinurilor Moderna şi Pfizer-BioNTech, într-un context în care numărul de spitalizări asociate COVID-19 este în creştere în SUA.

Articolul precedentCAS Prahova: Terapiile destinate pacienţilor cu autism ar putea fi decontate de la 1 noiembrie
Articolul următor„Solidaritatea Sanitară”: Cum trebuie acordată indemnizația de 500 brut/lună pentru asistentele medicale