„Solidaritatea Sanitară”: Cum trebuie acordată indemnizația de 500 brut/lună pentru asistentele medicale

0
772
foto: FSSR
Reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) informează, printr-o postare pe o platformă online, asupra modului cum trebuie să fie acordată indemnizația de 500 lei brut/lună pentru asistentele medicale:
„Un număr mare de angajați din sănătate (ba chiar și de profesioniști din domeniul resurselor umane) ne întreabă dacă indemnizația de 500 brut/lună pentru asistentele medicale se acordă:
a) Lunar, indiferent de timpul lucrat,
b) Proporțional cu timpul lucrat?
Punctul de vedere al experților CELMS este că indemnizația de 500 de lei brut pe lună trebuie acordată asistentelor medicale din unitățile sanitare PROPORȚIONAL CU TIMPUL LUCRAT, făcând parte din categoria drepturilor asimilate cu salariul de bază” – transmite FSSR.

Care sunt argumentele

În susținerea celor precizate, Federația vine cu următoarea argumentație:
„(1) Orice drept salariale trebuie încadrat într-una dintre categoriile de drepturi salariale prevăzute de Codul Muncii și de Legea nr. 153/2017. În acest sens este relevant faptul că acest drept salarial a fost introdus printr-o modificare a legii 153/2017, OUG nr. 63/2023 creând o nouă categorie de indemnizație față de cele deja existente: indemnizația care completează salariul de bază.
În consecință, această indemnizație face parte din categoria sumelor aferente salariilor de bază, completând salariul de bază. Singura diferență dintre această indemnizație și restul salariului de bază este faptul că indemnizația nu intră în calculul aferent sporurilor (sporurile se raportează la un salariul de bază ce nu include această indemnizație). (Trebuie reținut că aceasta a fost unul dintre argumentele guvernanților pentru introducerea indemnizației în loc de măsura firească a creșterii salariului de bază, chiar dacă acest argument este greșit, deoarece – din nefericire – începând cu anul 2019 sporurile s-au raportat la salariile de bază din 2018).
Este relevant faptul că intenția vizată de părți în cadrul negocierilor cu Guvernul a fost cea a creșterii salariilor de bază, nu cea a inventării unei recompense asimilabilă unei „pomeni”. (Absența încadrării acestei indemnizații în categoriile generale de drepturi salariale riscă să anuleze caracterul – meritat – de recompensă pentru munca prestată, generându-i caracterul de facilitate dată de guvernanți și aflată la îndemâna acestora. Cu alte cuvinte, asimilarea acestei indemnizații cu salariile de bază îi consacră caracterul de drept salarial, ce nu poate fi la dispoziția guvernanților – adică ce nu poate fi suspendat/anulat.)
(2) Art. II al OUG nr. 63/2023 indică faptul că impactul financiar (individual) al acestui drept se va lua în considerare la stabilirea noii grile de salarizare din viitoare lege. Pentru a lua acest drept în considerare el trebuie asimilat unuia dintre drepturile salariale, fiind evident că salariul de bază este cel care corespunde acestei asimilări.
(3) Reducerea la absurd ne arată consecințele interpretării adverse: în absența respectării regulii proporționalității cu tipul lucrat am fi în prezența unui drept salarial care s-ar acorda lunar asistentelor medicale indiferent dacă ele ar lucra sau nu; ceea ce este absurd”.

FSSR: „La fel ca în medicină, în activitatea noastră rezultatele depind de nivelul cunoașterii”

Potrivit FSSR, angajații dezamăgiți de această interpretare sunt invitați să analizeze consecințele ei:
„I. Acest drept salarial trebuie luat în calculul valorii indemnizației de concediu. Adică, atunci când se calculează drepturile salariale din ultimele 3 luni, în funcție de care se stabilește indemnizația de concediu, trebuie luat în considerare și acest drept salarial, deoarece el are caracter permanent. Consecința: indemnizația de concediu de odihnă include și corespondentul acestui drept (ca și cum ar fi acordată această indemnizație și pe perioada concediului de odihnă). Pe scurt, impactul asupra drepturilor aferente concediului de odihnă este, în linii mari, asemănător în ambele interpretări.
II. Acest drept salarial trebuie luat în considerare ca făcând parte din categoria salariilor de bază atunci când se calculează disponibilul pentru sporuri (corespunzător limitei de 30%). Cu alte cuvinte, această interpretare crește impactul pozitiv asupra sporurilor, contribuind la diminuarea presiunii de reducere a sporurilor pentru condiții de muncă.
Precizăm că OUG nr. 63/2023 și OG nr. 42/2023 nu respectă normele de tehnică legislativă, generând dificultăți în aplicare” – transmit sindicaliștii precizând că această prezentare este pentru publicul larg, având caracter sintetic.
„Dacă veți considera că textul este dificil de înțeles trebuie să aveți în vedere că aceasta este o abordare relativ simplă raportat la categoria celor pe care trebuie să le înțeleagă liderii sindicatelor Solidaritatea Sanitară. La fel ca în medicină, în activitatea noastră rezultatele depind de nivelul cunoașterii” – precizează aceștia.
Articolul precedentVersiunea actualizată a vaccinului anti-COVID Moderna, autorizată de Comisia Europeană
Articolul următorProiectul ACCES 2023: Servicii pentru 950 consumatori de droguri injectabile în perioada 30 iunie -14 noiembrie