Proiectul ACCES 2023: Servicii pentru 950 consumatori de droguri injectabile în perioada 30 iunie -14 noiembrie

0
211
Consumul de droguri – Cum conștientizăm riscurile?  Proiectul ACCES 2023 – dezvoltarea serviciilor pentru consumatorii de droguri în anul 2023 – implementat de ARAS și finanțat de Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog – urmărește asigurarea serviciilor de asistență integrată și eliminarea riscurilor asociate consumului prin acțiuni de informare/educare, dar și prin servicii directe de testare, vaccinare, servicii de consiliere psihologică și oferirea tratamentului substitutiv pentru grupul țintă.

Proiectul ACCES 2023 asigură în perioada 30 iunie -14 noiembrie servicii pentru 950 consumatori de droguri injectabile

Potrivit Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), este crucială conștientizarea riscurilor la care se expun consumatorii iar cel mai important dintre acestea este supradoza, care, de cele mai multe ori, este fatală:
„Antidotul pentru supradoză există: Naloxona, disponibilă în România doar în cadrul serviciilor medicale de urgență. Așadar, este esențial ca informația să ajungă în comunitățile vulnerabile și să se ia măsurile necesare pentru eliminarea acestor riscuri” – precizează ARAS.

ARAS, recunoscută în 2022 ca asociație de utilitate publică

Cu peste 30 de ani de activitate și eforturi continue pentru prevenirea infecției cu HIV, a infecțiilor cu transmitere sexuală, a hepatitelor și a tuberculozei în rândul populației generale și al grupurilor vulnerabile, ARAS este în prezent și cel mai important furnizor de servicii pentru consumatorii de droguri injectabile, având trei centre fixe: ARAS Titan, ARAS Arena și ARAS Ocol, o unitate mobilă care merge pe teren în zonele unde se află consumatorii și echipe multi-disciplinare formate din asistenți sociali, lucrători sociali, psihologi, medici, educatori între egali.
Printre serviciile oferite se numără distribuție de material steril de injectare și de prezervative, testare și consiliere pentru HIV și hepatită B/C, tratament substitutiv cu metadonă, consiliere psihologică, asistență socială, referire și, la nevoie, însoțire către alte servicii, activitatea respectând recomandările și standardele internaționale în domeniul reducerii riscurilor și al drepturilor omului.
Mai multe informații despre serviciile amintite pot fi obținute la numărul 0800 800 033.

Strategia României în Domeniul Drogurilor, 2022-2026

PotrivitARAS, Strategia Națională a României în ceea ce privește consumul de droguri se alătură obiectivelor asumate la nivel internațional de țara noastră prin documentul final al sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU (UNGASS) din 2016: documentul, denumit „Angajamentul comun de a aborda și a combate în mod eficient problema drogurilor la nivel mondial”, este susținut prin Declarația ministerială din 2019 privind consolidarea acțiunilor la nivel național, regional și internațional; scopul acestuia este acela de a accelera atingerea obiectivelor comune prin care se urmărește o abordare corectă a problemei drogurilor și combaterea acestora la nivel Mondial.
Strategia națională este în concordanță cu Obiectivele de dezvoltare durabilă 2030, precum și cu obiectivele țintite la nivel european, prin noua Strategie U.E. în domeniul drogurilor 2021-2025 și include “măsuri sustenabile de dezvoltare a comunităților vulnerabile”.
Ea integrează măsuri de asistență pentru grupuri vulnerabile și militează pentru incluziune socială, egalitate și exercitarea drepturilor omului.
Articolul precedent„Solidaritatea Sanitară”: Cum trebuie acordată indemnizația de 500 brut/lună pentru asistentele medicale
Articolul următorMinisterul Sănătății: Începe digitalizarea a sute de spitale cu bani din PNRR