Vasile Ciurchea: Sunt aproximativ 300 de localitati care nu au medic de familie

0
20

Distribuirea inegala a medicilor de familie in zonele rurale ramane in continuare o problema pentru aceste zone geografice, numarul localitatilor care se confrunta cu o astfel de situatie ajungand la cateva sute.

„Sunt aproximativ 300 de localitati care nu au medic de familie. Unele localitati sunt foarte mici, altele sunt mai mari. Sunt cateva astfel de localitati in Vaslui, sunt in Apuseni. Sunt in general locuri mai greu accesibile sau, sa zicem, zone mai defavorizate. Dar tocmai pentru a stimula prezenta medicilor acolo am revizuit sporurile acordate in rural. Dupa noul contract, un plus de 25% din medicii din mediul rural sau din orasele mici cu pana la 10.000 de locuitori primesc un spor considerabil. Daca ne referim la cei din Delta Dunarii, acolo unde intr-adevar sunt conditii speciale, exista un spor de 200%, ceea ce nu este putin. Suntem interesati sa existe medici acolo deoarece conditiile sunt grele”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Daca in unele zone sporurile au fost suplimentate, in altele acestea au fost diminuate pe fondul inexistentei unor conditii foarte grele.

Ad in title

„Am reanalizat absolut toate conditiile din mediul rural incercand sa le facem cat mai echitabile. Sigur, au fost si cazuri sau exista zone unde am mai pierdut din sporuri pentru ca un oras in campie, cu acces usor, cu drumuri asfaltate nu reprezinta niste conditii deosebit de grele”, a mai adaugat presedintele CNAS.

in ceea ce priveste remedierea situatiei medicilor de familie in zonele rurale, Vasile Ciurchea a precizat ca singura solutie ar fi aceea de a exista o cerere la fel de mare ca pentru posturile din zonele urbane.

Declaratiile au fost facute la finalul Conferintei Dezbatere „Drepturile Pacientului – intre teorie si practica”, desfasurata in data de 21 aprilie 2015, la Senatul Romaniei.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem
Articolul următorStudiu: In Romania numai 16% dintre mame alapteaza sugarul pana la 6 luni