Presedinte CNAS: Exista un acord cu FMI in vederea reducerii numarului de paturi din unitatile medicale la nivel national

0
526

Numarul paturilor din unitatile sanitare din tara noastra s-ar putea diminua in viitorul apropiat, potrivit unui acord semnat cu Fondul Monetar International.

„Exista un acord cu Fondul Monetar International ce are in vedere scaderea numarului de paturi la nivel national. Exista si o Hotarare de Guvern care iti spune in fiecare an la ce numar de paturi trebuie sa ajungi, paturi contractabile. in conditiile anului 2015, cand in ambulatoriu se pot face foarte multe investigatii, se pot realiza 90% din investigatii prin spitalizarea de zi, nu cred ca trebuie sa marim numarul de paturi. Obiectivul oricarui sistem de asigurari sau sistem de sanatate in general nu este de a mari numarul de paturi, ci de a-l face cat mai eficient. Şi atunci in internarea de zi trebuie sa rulezi mult mai multi pacienti, poti sa rezolvi mult mai multe cazuri decat pe un pat de lunga durata unde un pacient sta 6-7 zile. Deci informatia ca am taiat 2000 de paturi nu este nici adevarata, nici realista”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

in ceea ce priveste bugetul alocat medicinei primare, presedintele CNAS a precizat la finalul Conferintei Dezbatere „Drepturile Pacientului – intre teorie si practica”, desfasurata in data de 21 aprilie 2015, la Senatul Romaniei, ca a fost alocat acelasi buget ca in 2014. Mai mult a subliniat faptul ca „important e ca la medicina de familie bugetul se aloca per capita, per capita insemnand numarul de pacienti de pe lista, si per serviciu. Sunt bugete care variaza in functie de numarul de servicii facute lunar si cu regularizare la trimestru.”

Totodata, CNAS se axeaza pe satisfactia pacientului, pe modalitatile prin care acesta sa isi gaseasca rezolvarea cat mai repede posibil pentru a avea o stare de sanatate buna, iar costurile pentru sistem sa fie cat mai reduse, dupa cum a mai mentionat Vasile Ciurchea.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem
Articolul următorStudiu: In Romania numai 16% dintre mame alapteaza sugarul pana la 6 luni