Valeriu Gheorghiță, despre varianta SARS-CoV-2 care ar putea eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri

0
197

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a declarat că există riscul de a asista la o variantă virală a SARS-CoV-2 care să aibă mutaţii care să eludeze răspunsul imun.

Totodată, Valeriu Gheorghiţă a mai spus că zona Europei de Est, unde rata de vaccinare împotriva noului coronavirus este una scăzută, poate reprezenta bazinul pentru generarea unei variante a virusului SARS-CoV-2 care să poată eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri. Altfel spus, riscul este legat de apariţia unei tulpini în faţa căreia vaccinul să nu aibă efect.

”Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă. Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale. Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal. Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare duminică seară, la un post de televiziune.

”Îngrijorarea noastră este legată de apariţia unor variante virale care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, a mai adăugat Gheorghiţă.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, tehnologia ARN mesager permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor la noua variantă virală, însă apariţia unei variante virale care să poată ocoli răspunsul imun oferit de vaccinuri ar însemna pierderea progresului obţinut de la debutul campaniilor de vaccinare şi reluarea de la zero a efortului privind vaccinarea.

”Înseamnă să reluăm de la capăt tot ceea ce am făcut până acum și să pierdem atâtea luni, suntem la 11 luni de la debutul campaniei de vaccinare în general, la nivel mondial”, a mai declarat Gheorghiță la Digi 24.

În ceea ce privește posibilitatea ca scenariul din Germania, care a trecut foarte repede de la valul 4 la valul 5 al pandemiei, să se repete și în România, în condițiile în care rata de vaccinare în țara noastră, cel puțin pentru populația adultă, este undeva la 47% cu cel puțin o doză, Valeriu Gheorghiță a menționat: ”Evident că vom fi la fel de vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2 în perioada următoare. Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti, vieți omenești pe care le putem preveni”.

Articolul precedentGheorghiță, despre certificate de vaccinare false: Este foarte greu să avem o imagine reală
Articolul următorTrei localități din judeţul Ilfov, vizate de o caravană de screening al tuberculozei