Valeriu Gheorghiță, despre persoanele testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 după vaccinare

0
29

Aproape 4000 de persoane au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19, a anunțat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

„După prima doză de vaccin, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, un număr de aproximativ 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de BioNTech/Pfizer, 4.6% cu vaccinul produs de compania Moderna și 0.4% vaccinate cu vaccinul produs de Oxford – AstraZeneca”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării, până la momentul la care a fost depistată această infecție a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă  că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticopri la un titlu protector și foarte probabil vorbim de situații în care acele persoane erau fie în perioada de incubație, fie au fost în fază de infecție asimptomatică la momentul infectării (…) Atragem atenția asupra continuării respectării măsurilor de prevenție deja cunoscute, atât înainte cât și după vaccinare, pentru a obține beneficii vaccinale în următoarea perioadă.”, a explicat președintele CNCAV.

Ad in title

Peste 400 de persoane, testate pozitiv după rapel

„După administrarea celei de-a doua doze, în perioada 27 decembrie – 21 februarie, un număr de 446 de persoane, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze au avut un test pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de Pfizer, având în vedere că în momentul de față este singurul tip de vaccin care se folosește pentru administrarea rapelului. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze și până la confirmarea infecției a fost de două zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„După cum știm, reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 10 – 14 zile, în funcție de tipul vaccinului, după administrarea celei de -a doua doze. Accentuez importanța respectărilor măsurilor de protecție, pentru că putem avea falsa impresia de siguranță”, a precizat președintele CNCAV.

Articolul precedentAproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca urmează să fie livrate României
Articolul următorCâte cabinete de vaccinare anti-COVID-19 urmează să fie deschise în martie. Anunțul președintelui CNCAV