Vacile care primesc suplimente hormonale sunt mai… ecologice

0
338

Vacile care primesc in alimentatie suplimente constand in hormoni de crestere somatotropi (STH) produc mai mult lapte, folosind in acelasi timp mai putine resurse naturale, fapt care reduce impactul acestor animale asupra mediului, conform unui studiu publicat luni de cercetatori americani, transmite AFP receptionata de Agerpres.

Productia industriala de lapte necesita accesul la vaste suprafete de pasune si la vaste resurse energetice pentru producerea nutretului necesar vitelor, explica Judith Capper, cercetator la Universitatea Cornell (New York) si coordonatoarea acestui studiu.

Or prin folosirea acestui hormon de crestere, STH, se ajunge la o reducere semnificativa a volumului de dioxid de carbon (CO2) si de metan eliberat in atmosfera in urma procesului de obtinere a laptelui, fiind nevoie de un consum mai scazut de energie si de suprafete de pasune mai reduse pentru asigurarea unui nivel al productiei de lapte care sa satisfaca cererea pietei, conform studiului publicat in numarul din 30 iunie al revistei Analele Academiei nationale americane de Ştiinte.

Acest studiu a demonstrat ca prin asigurarea unui supliment alimentar zilnic din acest hormon de crestere pentru 1 milion de vaci, timp de 1 an, se ajunge la obtinerea unei cantitati de lapte egale cu cea produsa de 1.157.000 de vaci care nu primesc acest supliment nutritiv. Aceasta diferenta a permis economisirea a 491.000 de tone de porumb, 158.000 de tone de soia si o reducere cu 2,3 milioane de tone a necesarului de nutret pentru aceste animale.

Folosirea hormonului de crestere mai duce si la o micsorare cu 219.000 de hectare a terenurilor cultivate pentru a asigura hrana acestor animale, precum si o reducere importanta a factorului de erodare a solului in urma pasunatului excesiv.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici