Studiu: Cafeaua impiedica imbolnavirea de scleroza in placi

0
217

Cafeina in doze mari impiedica imbolnavirea de scleroza in placi, conform rezultatelor unui experiment realizat pe cobai in Statele Unite ale Americii si publicat in ultimul numar al Analelor Academiei americane de Ştiinte, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii care consuma echivalentul a sase cesti cu ceafea pe zi, sunt feriti de declansarea sclerozei in placi. Cafeina inhiba actiunea adenozinei, o molecula care se numara printre cei patru compusi de baza ai acidului dezoxiribonucleic (ADN). Adenozina, molecula intalnita in mod comun in organismul uman, joaca un rol cheie in biochimia starilor de somn, veghe si in transferul de energie din organism.

Atunci cand actiunea adenozinei este inhibata de catre cafeina, anumite globule albe nu-si mai pot indeplini rolul lor esential in raspunsul imunitar al organismului si nu pot declansa in sistemul nervos central seria de reactii care conduc la manifestarea unei encefalomielite auto-imuna experimentala (EIE), maladie care constituie corespondentul din lumea animala al sclerozei in placi.

„Este o descoperire extraordinara si totodata surprinzatoare care ar putea avea niste efecte foarte importante in lupta impotriva sclerozei in placi si a altor maladii grave”, a comentat Linda Thompson, oncolog la Medical Research Foundation din Oklahoma si unul dintre autorii acestui studiu.

Aceasta descoperire este promitatoare si pentru alte maladii auto-imunitare precum lupusul si reumatismul articular, maladii in care sistemul imunitar incepe sa atace celelalte celule ale propriului organism.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici