Vaccinul Moderna are „potenţialul de a oferi o imunitate durabilă”

0
176

Compania americană Moderna  a anunţat că, potrivit studiilor realizate de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, participanţii la prima fază a testelor clinice cu vaccin anti-COVID-19 au dezvoltat „nivele înalte de anticorpi neutralizanţi” pentru o perioadă de trei luni după prima doză şi de două luni după cea de-a doua doză, potrivit Agerpres.

Moderna aşteaptă să aibă pregătite 20 de milioane de doze de vaccin, pentru a începe distribuirea în SUA, în acest an.

Studiul a arătat că vaccinul are „potenţialul de a oferi o imunitate durabilă” împotriva noului coronavirus, fără să provoace efecte secundare semnificative după două luni de la administrare.

„Aceste date provizorii din Faza 1 a studiului sugerează că mRNA-1273, vaccinul nostru candidat împotriva COVID-19, poate genera anticorpi neutralizanţi durabili la toate grupele de vârstă, inclusiv adulţi maturi şi vârstnici”, a transmis compania Moderna într-un comunicat.

Compania farmaceutică a anunţat totodată că speră să aibă disponibile 20 de milioane de doze din acest vaccin pentru SUA la sfârşitul acestui an. De asemenea, între 100 şi 125 de milioane de doze vor fi disponibile global pentru sfârşitul primului trimestru al anului 2021.

Din acestea, între 85 şi 100 de milioane vor fi distribuite în SUA şi între 15 şi 25 de milioane vor fi distribuite în restul lumii.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) ar putea autoriza de urgenţă vaccinurile companiilor Pfizer şi Moderna la jumătatea acestei luni, astfel încât va putea fi demarată prima fază a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la sfârşitul lui decembrie.

Autorităţile americane speră ca până în vara anului viitor să fie extinsă reţeaua de distribuţie şi disponibilitate a vaccinului pentru a începe campania de imunizare a populaţiei la nivel general.

Articolul precedentDr. Mahler: Am dovedit că fiecare în parte, dacă își face treaba bine, echipa poate să meargă înainte
Articolul următorProf. dr. Cristian Oancea, despre fondatorul primei secţii de tuberculoză de la noi din ţară