Prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, a declarat că acad. prof. dr. Marius Nasta a fost un vizionar holistic, a împletit îngrijirea bolnavilor cu experimentul ştiinţific, studiul cu învăţământul educaţional şi diseminarea rezultatelor.

“A rămas un om demn până la sfârşit, sub avalanşa suferinţelor cinice , denigrări, eliminarea din funcţiile academice şi administrative, sub oprobriul intelectualilor politruci. A rămas demn sub povara suferinţelor fizice şi psihice, având un cancer îndelungat”, a afirmat prof. dr. Cristian Oancea, despre prof. dr. Marius Nasta.

Acesta a amintit că Marius Nasta a fost fondatorul primei secţii de tuberculoză de la noi din ţară, pe care a condus-o din 1921 până în 1945, iar în 1947 a înfiinţat Institutul de Pneumoftiziologie din Bucureşti, devenind şi primul director al acestei instituţii care îi poartă astăzi numele.

Declarațiile au fost făcute în deschiderea Simpozionului științific Patologia pulmonară și COVID-19: Experiența clinică în cel mai mare spital de îngrijiri pulmonare din România.

Simpozionul științific aniversar este organizat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în parteneriat cu Asociația de Educație în Boli Respiratorii, la 130 de ani de la nașterea dr. Marius Nasta: Patologia pulmonară și COVID-19: Experiența clinică în cel mai mare spital de îngrijiri pulmonare din România.
Managementul evenimentului este realizat de Sănătatea Press Group.