Dr. Valeriu Gheorghiță, despre efectele adverse ale vaccinului antiCOVID-19

0
440

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanie națională de vaccinare anti-COVID, a declarat despre vaccinul antiCOVID-19 că este foarte probabil să înregistrăm reacţii adverse indezirabile, aşa cum se înregistrează cu orice tip de vaccin.

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus că efecte adverse locale s-au înregistrat şi în lotul pacienţilor care au primit placebo.

Coordonatorul campanie națională de vaccinare anti-COVID a spus însă că sunt efecte adverse aşteptate, prevăzute, însă “este important continuarea demersului de farmacovigilenţă care este absolut obligatoriu”.

“Aprobarea condiţionată a primului vaccin antiCOVID-19 în Marea Britanie certifică încă o dată profilul excelent de siguranţă, de eficacitate pentru prevenţia împotriva COVID-19. Trebuie să ne păstrăm realismul în ceea ce priveşte toată această campanie de vaccinare. Nu trebuie să creem nişte aşteptări pentru care nu putem avea resurse suficiente. Foarte probabil că vom înegistra reacţii adverse indezirabile aşa cum se înregistrează cu orice tip de vaccin. Şi în lotul pacienţilor care au primit placebo s-au înregistrat efecte adverse locale. Sunt efecte aşteptate, prevăzute, însă este important continuarea demersului de farmacovigilenţă care este absolut obligatoriu. Cred că vaccinarea, împreună cu respectarea în continuare a măsurilor sanitare de prevenţie, ne oferă o şansă cât se poate de reală de a reveni la normalitate, pentru că din nefericire, până la momentul actual am asistat aproape neputincioşi la evoluţia pandemiei în întreaga lume, nu doar în România. În momentul în care vom avea acces la un vaccin care va îndeplini toate acele standarde, consider că ne vom putea recăpăta controlul asupra sănătăţii noastre”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Declarațiile au fost făcute în deschiderea Simpozionului științific Patologia pulmonară și COVID-19: Experiența clinică în cel mai mare spital de îngrijiri pulmonare din România.

Simpozionul științific aniversar este organizat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în parteneriat cu Asociația de Educație în Boli Respiratorii, la 130 de ani de la nașterea dr. Marius Nasta: Patologia pulmonară și COVID-19: Experiența clinică în cel mai mare spital de îngrijiri pulmonare din România.
Managementul evenimentului este realizat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentProf. dr. Cristian Oancea, despre fondatorul primei secţii de tuberculoză de la noi din ţară
Articolul următorProf. dr. Mihălțan: S-a pus problema renunţării la ideea de institut la „Marius Nasta”