Prof. dr. Florin Mihălțan, şef secție Pneumologie, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat că asediul COVID-19 asupra unităţii medicale pe care o reprezintă este “un asediu” care vine după alte multe asedii, precum cel al gripei, al cancerului, al altor boli cronice unde Institutul a făcut faţă întotdeauna cu brio.

Totodată, prof. dr. Florin Mihălțan a spus că au existat momente în care s-a pus problema de renunţare la ideea de institut pentru Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, dar acesta a supravieţuit prin efortul unor oameni care s-au implicat activ.

“Institutul Mariu Nasta a avut şi zile negre. În acest angrenaj al autorităţilor, al casei de asigurări, au fost momente în care s-a pus problema chiar de renunţare a ideii de institut. Sunt puţini cei care îşi amintesc de acest moment, dar el a fost în istoria institutului şi el a supravieţuit prin efortul tuturor colegilor, pentru că a avut oameni de calitate ce s-au implicat activ, care au încercat să contureze o strategie. Asediul COVID-19 asupra Institutului este un asediu care vine după alte multe asedii, precum cel al gripei, al cancerului, al altor boli cronice unde Institutul a făcut faţă întotdeauna cu brio. La momentul COVID-19, dacă iniţial au fost ‘infecţioasele’ în prima linie, şi pneumologia era un fel de suport, în momentul de faţă avem exact aceeaşi dedicaţie ca şi infecţioniştii. Este o dedicaţie pe care o trăiesc toate serviciile de pneumologie, cu uzura care a venit ulterior, cu presiunea asupra colegilor, cu multe dificultăţi de manageriere a cazurilor, dar la care toţi colegii le fac faţă”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan.

Declarațiile au fost făcute în deschiderea Simpozionului științific Patologia pulmonară și COVID-19: Experiența clinică în cel mai mare spital de îngrijiri pulmonare din România.

Simpozionul științific aniversar este organizat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în parteneriat cu Asociația de Educație în Boli Respiratorii, la 130 de ani de la nașterea dr. Marius Nasta: Patologia pulmonară și COVID-19: Experiența clinică în cel mai mare spital de îngrijiri pulmonare din România.

Managementul evenimentului este realizat de Sănătatea Press Group.