Vaccinul Moderna este sigur și 94% eficient, spun autoritățile de reglementare, deschizând calea, astfel, pentru autorizarea sa de urgență în SUA.

Potrivit BBC, analiza realizată de către Agenția americană de Alimente și Medicamente (FDA) arată că acesta ar putea deveni al doilea vaccin anti-COVID-19 în SUA.

Vestea vine la o zi după ce americanii din toată țara au început să primească vaccinuri Pfizer/BioNTech. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, cel de la Moderna nu are nevoie de depozitare extrem de rece în timpul transportului.

Datele despre Moderna au fost publicate de FDA, marți, înaintea reuniunii comitetului special pentru vaccinare, care va discuta despre asta joi. În același timp, concluziile vin în contextul în care numărul morților de Covid-19 în SUA a trecut de 300.000, potrivit Universității Johns Hopkins.

Ce arată concluziile FDA?

Documentul de 54 de pagini spune că nu există „probleme de siguranță specifice” și că reacțiile adverse grave sunt rare. Dacă va fi aprobat de către echipa de experți la sfârșitul acestei săptămâni, dar și de către șeful departamentului privind vaccinurile din FDA, livrările de vaccin Moderna ar putea începe în 24 de ore.

FDA precizează că, după ce a analizat rezultatele transmise pentru mai mult de 30.000 de voluntari la faza a treia a testării, a găsit o rată de eficacitate de 94,1%, potrivit documentului publicat. Cele mai frecvente efecte secundare au inclus febră, dureri de cap și dureri musculare și articulare.

Vaccinul Moderna are nevoie de temperaturi de aproximativ -20C pentru transport. Cel de la Pfizer/BioNTech necesită temperaturi mai apropiate de -70C, ceea ce face ca logistica de transport să fie mult mai dificilă.