Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a anunţat, marţi, că autorizează comercializarea în Statele Unite a primului test pentru COVID-19 la domiciliu şi fără prescripţie medicală, relatează AFP. Este vorba despre un test antigen care va putea fi făcut de orice persoană cu vârsta mai mare de doi ani, inclusiv de cei care nu prezintă simptome specifice COVID-19.

„Testul Ellume COVID-19 este un test rapid de antigen (…) care detectează fragmente de proteine ale virusului SARS-CoV-2 dintr-o probă de pe un tampon nazal de la orice persoană cu vârsta de doi ani sau mai mult”, menționează sursa citată.

Autorizarea testului, care va putea indica prezenţa virusului în 20 de minute şi care va costa aproximativ 30 de dolari.

„Autorizarea de astăzi este o etapă majoră în testarea pentru COVID-19. Autorizând un test pentru utilizarea fără prescripție medicală, FDA permite vânzarea acestuia în farmacii, de unde un pacient îl poate cumpăra (…), îl poate face și va afla rezultatele în doar 20 de minute. Pe măsură ce continuăm să autorizăm teste suplimentare pentru folosirea la domiciliu, extindem accesul americanilor la testare, reducând povara asupra laboratoarelor, a consumabilelor și oferind oamenilor mai multe opțiuni de testare în confortul și siguranța propriilor case”, a declarat directorul FDA, Stephen Hahn.

Acest test este fabricat de compania Ellume, din California, care intenţionează să lanseze pe piaţă trei milioane de unităţi în ianuarie şi alte câteva milioane în următoarele luni.