Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit, marți seară, la un post de televiziune, despre vaccinarea împotriva COVID-19 în România, în contextul în care, pe 21 decembrie, serul realizat de Pfizer și BioNTech ar putea fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Începerea vaccinării nu înseamnă reducerea măsurilor și nu înseamnă că suntem ok și că totul s-a terminat. Începerea procesului de vaccinare înseamnă că unele persoane care vor primi vaccinul vor fi protejate, dar, mai departe, cifra celor care trebuie să se vaccineze, ca să întrerupem acest lanț de răspândire a bolii, trebuie să ajungă la 60% – 70% din populație. Normal că la un astfel de procent nu vom ajunge în primele trei luni, deci va fi o perioadă în care vom merge mai departe cu toate măsurile. Este posibil să avem valuri de creștere, să avem în unele zone creșteri care necesită măsuri locale, concomitent cu vaccinare. Astfel, chiar dacă fac boala, vor face o formă ușoară, exact ca la vaccinul anti-gripal, sau nu o fac deloc în cazul în care sunt expuși virsului.”, a explicat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit și despre dezinformări. „Vaccinul care vine în România este identic cu cel care va fi folosit în toate țările membre ale UE, în Regatul Unit sau SUA. Trebuie să înțelegem că în România nu se aduce un produs mai prost sau de altă calitate (…) Sper ca oamenii să își ia informațiile corecte, fără să se uite la cei care spun că în trei ani se va întâmpla asta sau asta, pentru că acești oameni nu au absolut nicio bază științifică atunci când vorbesc și să meargă pe mâna celor care dau informații corecte, transparente. Se va spune totul, nu va fi nimic ținut secret față de populație”, a precizat Raed Arafat.