Vaccinarea antigripala: rolul imunizarii impotriva virusului gripal pentru persoanele la risc

0
53

Vaccinarea antigripala este cea mai buna modalitate de protectie impotriva gripei, pentru anumite categorii de populatie au o sensibilitate crescuta in ceea ce priveste imbolnavirea de gripa, atrag atentia specialistii. Ele pot suferi complicatii sau pot muri din cauza bolii, de aceea este foarte important sa se vaccineze impotriva afectiunii.

Potrivit specialistilor, intre persoanele cele mai expuse se numara femeile gravide, copii persoanele institutionalizate sau din colectivitati, varstnicii peste 65 de ani si persoanele care sufera de boli cronice, precum si cadrele medicale.

Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de protectie impotriva gripei

in ceea ce priveste femeile insarcinate, imunizarea este recomandata deoarece, in timpul sarcinii, organismul si sistemul imunitar sufera modificari. Aceste schimbari le fac pe viitoarele mamici vulnerabile in fata unor probleme mai grave de sanatate, spun specialistii. De asemenea, gripa in timpul sarcinii poate provoca o nastere prematura sau poate duce la nasterea unor copii cu o greutate scazuta. in plus, gripa este periculoasa si pentru nou-nascuti, intrucat, la inceputul vietii, imunitatea acestora este destul de scazuta.

Pentru persoanele care sufera de boli cronice gripa poate provoca aparitia unor complicatii sau decesul. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta categorie de oameni tinde sa aiba un sistem imunitar mai scazut, fie din cauza afectiunii de care sufera sau din cauza tratamentului pe care il urmeaza pacientii. Toti acesti factori ii fac pe specialisti sa insiste asupra importantei vaccinarii in randul bolnavilor cronici.

Potrivit statisticilor, din totalul deceselor cauzate de gripa, 80-90% survin in cazul persoanelor de peste 65 de ani. Acest lucru se datoreaza scaderii sistemului imunitar odata cu varsta. De aceea, medicii subliniaza importanta efectuarii vaccinului gripal la aceasta categorie de populatie.

Campania de vaccinare antigripala poate sa inceapa

Miercuri, Ministerul Sanatatii a anuntat ca primele doze de vaccin gripal – peste 19 mii au ajuns deja in teritoriu, ceea ce face posibila inceperea campaniei de vaccinare gratuita.

Potrivit unui comunicat de presa emis de institutie, anul acesta, vor fi achizitionate peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu fata de anul trecut, astfel incat sa se asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane aflate in grupele de risc.

in acest context, ministerul Sanatatii atrage atentia ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.

Campania de vaccinare se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi si vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor prin gripa de sezon, se aminteste in comunicatul de presa emis de Minister.

Articolul precedentVicepremierul Marcel Ciolacu: „Legea vaccinarii va asigura stocurile de vaccinuri”
Articolul următorMedicamentele pentru reducerea colesterolului ar putea creste riscul declansarii diabetului la persoanele predispuse bolii