Medicamentele pentru reducerea colesterolului ar putea creste riscul declansarii diabetului la persoanele predispuse bolii

0
51

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca medicamentele din clasa statinelor, utilizate pentru reducerea colesterolului, ar putea duce la cresterea cu peste 30% a riscului de declansare a diabetului in randul persoanelor predispuse bolii.

Pe langa reducerea nivelului de colesterol din organism, statinele au efecte pozitive si asupra inflamatiilor si a stresului oxidativ. Cu toate acestea, specialistii au ajuns la concluzia ca utilizarea pe termen lung a medicamentelor din aceasta clasa poate creste riscul declansarii diabetului de tip 2, in cazul persoanelor cu predispozitii spre aceasta afectiune.

Pentru realizarea studiului specialistii au analizat datele a 3.234 de persoane cu greutate sau obeze, care prezentau un risc ridicat de a dezvolta diabetul de tip 2. Cercetatorii au monitorizat nivelul de grasime si de glucoza din sange, dar si utilizarea statinelor. Astfel, ei ajuns la concluzia ca, in comparatie cu persoanele care nu au luat statine, cele supuse acestui tratament au prezentat un risc cu 36% mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2.

Rezultatele studiului au fost publicate in aceasta saptamana, in revista BMJ Open Diabetes Research and Care.

Articolul precedentVaccinarea antigripala: rolul imunizarii impotriva virusului gripal pentru persoanele la risc
Articolul următorCum reactioneaza creierul mamelor la plansul bebelusilor