7 din 10 vizite medicale sunt cauzate de alimentatia dezechilibrata

0
238

7 din 10 vizite medicale sunt cauzate de alimentatia dezechilibrata, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)*. Obiceiurile nesanatoase in alimentatie reprezinta unul dintre factorii de risc pentru aparitia bolilor cronice netransmisibile cu cel mai mare impact populational, atat din punctul de vedere al incidentei, cat si raportat la mortaliatatea asociata: actiuni cardiovasculare, diabet zaharat, respectiv cancer.

Efectele unei alimentatii dezechilibrate asupra sanatatii, impreuna cu alte teme legate de relatia nutritie-sanatate, vor fi abordate in cadrul Conferintei „Sanatate prin Alimentatie”, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentatiei sanatoase din Romania, care va avea locsambata, 28 octombrie 2017,ora 09:00, la Hotel Ramada Parc, Bucuresti.

Evenimentul, aflat la a saptea editie, se adreseaza profesionistilor din domeniul sanatatii si al nutritiei si aduce in atentie implicatiile alimentatiei intr-o serie de afectiuni cronice netransmisibile, in care componenta comportamentala reprezinta un factor de risc important. Conferinta va aborda, astfel, subiecte precum actualitati si controverse in nutritie, rolul alimentatiei in patologia cardioasculara, metabolica, respectiv renala, alergiile alimentare, alimentatia antioxidanta, nutritia si tulburarile de somn, dieta alimentara si guta.

„Povara bolilor cronice netransmisible, asa cum sunt obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, atacul cerebral sau cancerul continua trendul ascendent, iar premisele nu sunt deloc imbucuratoare. Numai daca ne uitam la diabetul zaharat, estimarile prefigureaza o crestere cu peste 50% a numarului de cazuri, pana in 2040. Nutritia este un important factor de risc modificabil pentru aparitia bolilor cronice, de aceea, o alimentatie echilibrata este primul pas ce trebuie luat in calcul daca discutam despre preventia bolilor cronice netransmisibile.”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane, co-presedinte al evenimentului.

Conferinta Nationala „Sanatate prin Alimentatie” se adreseaza nutritionistilor, medicilor de familie, medicilor cardiologi, gastroenterologi, diabetologi, pediatri, autoritatilor si tuturor persoanelor din sectorul medical, care sunt interesate de sanatate prin alimentatie.

„Este evidenta necesitatea si importanta constientizarii implicatiilor de natura nutritionala ale stilului de viata pe care il avem, in contextul actual. in Romania, peste jumatate din populatia adulta sufera de obezitate sau suprapondere, probleme asociate nutritiei, care sunt la randul lor factori majori de risc pentru afectiunile din sfera metabolica, cardiovasculara sau anumite forme de cancer. Conferinta Sanatate prin Alimentatie isi propune sa creeze o platforma de discutii, intre specialisti, care sa promoveze principiile de alimentatie sanatoasa catre publicul larg, prin intermediul medicilor.”, a declarat prof. dr. Mariana Graur, Presedinte Societatea de Nutritie din Romania, co-presedinte al evenimentului.

Pe langa obiectivele de informare si educatie nutritionala, conferinta urmareste sa traga un semnal de alarma autoritatilor cu privire la incidenta crescuta a bolilor cauzate de dezechilibrele alimentare, precum si la necesitatea elaborarii si implementarii la nivel national a unui plan de masuri pentru reducerea acestora.

Principalele concluzii vor fi transmise la finalul evenimentului, impreuna cu recomandarile de specialitate pe problematica alimentatiei sanatoase, precum si cea a preventiei anumitor afectiuni prin intermediul alimentatiei.

Evenimentul este creditat puncte EMC.

Inscrierea este gratuita si se realizeaza online, pe: www.sanatateprinalimentatie.ro, in limita locurilor disponibile.

Organizator stiintific: Societatea de Nutritie din Romania

Management eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Referinte:

*Organizatia Mondiala a Sanatatii

– http://who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/en/

– http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/obesity_text/en/

Articolul precedentVicepremierul Marcel Ciolacu: „Legea vaccinarii va asigura stocurile de vaccinuri”
Articolul următorMedicamentele pentru reducerea colesterolului ar putea creste riscul declansarii diabetului la persoanele predispuse bolii