Va simtiti mereu lipsiti de energie? Care sunt cele mai comune cauze si cum pot fi combatute

0
466

Oboseala poate cauza numeroase probleme. Specialistii au intocmit o lista a posibilelor explicatii pentru care oamenii se simt lipsiti de energie si a pasilor care trebuie urmati pentru recapatarea energiei.

1. Lipsa somnului

Potrivit Academiei Americane pentru Medicina Somnului, pentru a avea o sanatate buna, persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani trebuie sa doarma minimum 7 ore pe noapte. Mai putin de 7 ore de somn sunt asociate cu oboseala, scaderea performantei si un risc mai mare de a fi suspusi accidentelor sau de a dezvolta afectiuni grave, intre care obezitate, hipertensiune, depresie, boli cardiace si accident cerebral.

Daca aveti probleme cu somnul, specialistii recomanda formarea unei anumite rutine a somnului, adica sa ne trezim si sa ne culcam mereu la aceesi ora, chiar si in weekend. De asemenea, este de preferat ca produsele care contin cofeina sa nu mai fie consumate dupa-amiaza, iar tutunul si alcoolul sa nu fie consumate inainte de culcare.

2. Dieta saraca

Cea mai simpla modalitate de a scapa de oboseala este sa ne ajustam dieta, spun nutritionistii. Potrivit acestora, este necesar sa optam pentru un amestec sanatos din cele cinci grupe de alimente: fructe, legume, cereale, lactate si alimente bogate in proteine.

intre schimbarile pe care putem sa le facem in dieta noastra se numara: sa consumam zilnic, numarul potrivit de calorii in functie de varsta, sex, greutate si nivelul de miscare facut; sa ne asiguram ca jumatate din alimentele consumate intr-o zi sunt fructe si legume; sa ne asiguram ca jumatate din cereale consumate sunt integrale; sa consumam lactate dietetice; sa reducem consumul de zahar; sa nu sarim peste micul dejun; sa mancam la intervale regulate si sa bem suficienta apa.

3. Sedentarismul

Cand ne ajunge oboseala, cea mai potrivita solutie ar putea parea relaxarea pe canapea. Specialistii spun insa, ca miscarea s-ar putea dovedi o solutie mai buna de combatare a oboselii si recapatare a energiei.

Cercetatorii de la Univeristatea Georgia din Atena au descoperit ca, in comparatie cu statul jos, un singur program de exercitii de 20 de minute ne poate ajuta sa ne recapatam energia. Un alt studiu realizat tot de acestia a demonstrat ca persoanele sedentare care au urmat, regulat, un program de exercitii, si-au diminuat oboseala.

4. Stresul excesiv

Stresul in exces poate cauza epuizare fizica, emotionala, dar si imbolnavire, atrage atentia Asociatia Americana de Psihologie. Potrivit acestora, trebuie sa luam masuri atunci cand stresul ne face sa ne simtim extrem de obositi si ne cauzeaza crampe musculare, dureri de cap sau migrene.

Membrii asociatiei au prezentat si o serie de masuri care pot fi luate pentru combaterea stresului. Ei recomanda, intre altele, identificarea surselor de stres si evitarea acestora; identificarea propriilor limite si nedepasirea acestora, dar si exprimarea sentimentelor si a ingrijorarilor.

5. Prezenta unor afectiuni medicale

Daca, dupa modificarea stilului de viata in conformitate cu prevederile anterioare, oboseala tot nu dispare, este recomandata consultarea unui specialist. Cele mai frecvente afectiuni in care oboseala este considerata un simptom cheie sunt: anemia, hipotiroidia, diabetul, anxietatea, depresia, sindromul oboselii cronice, bolile cardiace, sarcina sau lipsa de vitamine si minerale.

Articolul precedentStudiu: Rata de supravietuire in cazul cancerului este in crestere, chiar si pentru formele mai periculoase ale bolii
Articolul următorO mie de doze de imunoglobulina pentru tratarea imunodeficientelor primare au sosit in tara