O mie de doze de imunoglobulina pentru tratarea imunodeficientelor primare au sosit in tara

0
72

in aceasta dimineata au sosit in tara o mie de doze de imunoglobulina pentru tratamentul imunodeficientelor primare, anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Medicamentele urmeaza sa fie distribuite spitalelor, urmand ca, in cursul acestei saptamani, sa fie primite alte 600 de flacoane dintr-un alt produs farmaceutic folosit pentru tratarea imunodeficientelor primare.

De asemenea, potrivit Ministerului, tot in aceasta saptamana urmeaza sa fie achizitionate 2200 de flacoane pentru tratarea imunodeficientelor secundare.

Discontinuitatile aparute anul trecut in aprovizionarea cu imunoglobulina, cauzate de retragerea de pe piata a unor producatori care asigurau peste 80% din necesarul de produse, au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme in aprovizionare, aminteste Ministerul Sanatatii, in comunicatul de presa.

in urma aprobarii Ordonantei de Urgenta de suspendare temporara a obligatiei de plata a taxei clawback pentru detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse in lista C2, fiind astfel decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), mai informeaza documentul.

Pana la remedierea totala a aprovizionarii cu imunoglobuline, incepand din luna decembrie 2017, medicii din toate unitatile sanitare din tara au la dispozitie o linie telefonica speciala la care pot anunta cazurile grave care necesita tratament cu imunoglobulina, astfel incat din stocurile existente in alte unitati sanitare sa fie directionate medicamentele pentru tratamentul necesar in astfel de cazuri.

Articolul precedentVa simtiti mereu lipsiti de energie? Care sunt cele mai comune cauze si cum pot fi combatute
Articolul următorCNAS: Peste 130 de mii de pacienti vor beneficia anul acesta de Programul National de Oncologie