Studiu: Rata de supravietuire in cazul cancerului este in crestere, chiar si pentru formele mai periculoase ale bolii

0
177

La nivel mondial, rata de supravietuire in caz de cancer este in crestere, iar valorile se mentin ridicate chiar si pentru formele mai periculoase ale bolii. Cu toate acestea, se mentine decalajul intre statele bogate si sarace, arata un studiu publicat recent, in revista de specialte The Lancet.

Pentru cele mai multe tipuri de cancer, cea mai ridicata rata de supravietuire, la nivel mondial, ramane in Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, dar si in Danemarca.

in anumite state, rata de supravietuire in cazul cancerului de ficat, pancreas si plamani, considerate a fi cele mai periculoase, a crescut chiar si cu 5%, arata studiul.

in ceea ce priveste cancerul mamar, in prezent, in Australia si in Statele Unite, rata de supravietuire este de 89.5% si respectiv, 90.2%. Valori scazute sunt insa in India, unde se inregistreaza un procent de doar 66%.

in topul clasamentul privind supravietuirea in cazul tipurilor de cancer gastrointestinal se afla statele din Asia de Est, unde se inregistreaza urmatoarele rate de supravietuire: 68.9% in cazul cancerului stomacal, in Coreea de Sud; 71.8% si 71.1% in cazul cancerului de colon si rectal, in Japonia; 36% si 27.9% in cazul cancerului esofagian si de ficat, in Taiwan. La polul opus, in aceeasi regiune, rezultatele sunt slabe in ceea ce priveste cancerul de piele.

in privinta copiilor diagnosticati cu cancere, in perioada 2010-2014, rata de supravietuire in cazul leucemiei variaza intre 49.8% in Ecuador si 95.2% in Finlanda. De asemenea, comparativ cu adultii care sufera de tumori cerebrale, rata de supravietuire este mai ridicata in cazul copiilor. Studiul plaseza procentele intre 28.9% in Brazilia si 80% in Suedia si Danemarca.

Studiul a fost realizat in urma analizarii datelor a 37.5 milioane de persoane diagnosticate cu cancer in perioada 2000-2014. Informatiile au fost culese din 322 de registre de bolnavi, provenite din 71 de tari si teritorii, dintre care 47 au furnizat date cu o acoperire de 100% a populatiei. Cercetarea a cuprins 18 tipuri de cancer sau grupuri de cancer.

Articolul precedentSpecialisti: Jumatate dintre copiii care sufera de autism au sanse de recuperare
Articolul următorVa simtiti mereu lipsiti de energie? Care sunt cele mai comune cauze si cum pot fi combatute