Specialistii au dezvoltat o injectie care ar putea combate cancerul

0
364

Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Standford din Statele Unite a investigat o noua abordare in combaterea cancerului: injectarea direct intr-o tumoare canceroasa a unui amestec a doi agenti care stimuleaza sistemul imunitar al organismului.

Potrivit oamenilor de stiinta, pana in prezent, solutia s-a dovedit eficienta in testele de laborator efectuate pe soareci.

„Cand am injectat simultan acesti doi agenti, am observat eliminarea tuturor tumorilor canceroase din corp”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Ronald Levy.

Desi rolul sistemului imunitar este acela de a detectat si elimina corpii daunatori din organism, multe tipuri de celule canceroase au capacitatea de a evita detectarea, ceea ce duce la cresterea si inmultirea lor, spun specialistii.

Un tip de celule albe, denumite celule T, au un rol vital in reglarea raspunsului dat de sistemul imunitar. in mod normal, celulele T trebuie sa tinteasca si sa lupte impotriva celulelor canceroase, insa de multe ori, acestea reusesc sa „pacaleasca” aceste celule.

Potrivit cercetatorilor americani, metoda dezvoltata poate fi folosita pentru a tinti diferite tipuri de celule canceroase. in fiecare caz in parte, amestecul de agenti ajuta celulele T sa combata tipurile specifice de celule canceroase la care au fost expuse.

Injectia, aproape de testare pe oameni

in prima instanta, in laborator, metoda a fost folosita pe soareci care sufereau de limfom, iar in 87 din 90 de cazuri, cobaii au scapat de cancer. in alte trei cazuri, tumorile au recidivat, dar au disparut definitiv la a doua aplicare a tratamentului, explica oamenii de stiinta de la Universitatea Standford.

Similar, rezultate bune au fost observate la soarecii care sufereau de cancer mamar, de piele si de colon. Mai mult de atat, chiar si la cobaii care au fost modificati genetic pentru a dezvolta cancer mamar s-a observat un raspuns pozitiv spontan la tratament.

in prezent, cercetatorii se pregatesc sa inceapa un studiu clinic privind eficacitatea tratamentului in cazul persoanelor care sufera de forme usoare de limfon. Coordonatorul studiului spera ca daca testarea se va dovedi un succes, vor putea sa o extinda la aproape orice tip de tumoare canceroasa existenta la om.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista de specialitate Science Translational Medicine.

Articolul precedentSpecialisti: Jumatate dintre copiii care sufera de autism au sanse de recuperare
Articolul următorVa simtiti mereu lipsiti de energie? Care sunt cele mai comune cauze si cum pot fi combatute