Unitatile sanitare din ambulatoriu, Urgenta Prespital, Paliatie in Ambulatoriu, Ingrijiri Medicale la Domiciliusi Dispozitive Medicale, au nevoie de acreditare

0
27

Unitatile sanitare din ambulatoriu, Urgenta Prespital, Paliatie in Ambulatoriu, ingrijiri Medicale la Domiciliu si Dispozitive Medicale, vor avea nevoie de acreditare. Metodologia de evaluare si acreditare, elaborata de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), a fost publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, documentul precizeaza ca standardele, procedurile si metodologia de evaluare si acreditare a unitatilor sanitare din ambulatoriu trebuie sa respecte principii precum asigurarea unui sistem de management al calitatii serviciilor de sanatate si al sigurantei pacientului, asigurarea nediscriminatorie a accesului pacientului la serviciile de sanatate, respectarea demnitatii umane, a princiipilor eticii si deontologiei medicale, asigurarea starii de sanatate a populatiei prin preventiei, promovarea eficacitatii si eficientei serviciilor de sanatate prin optimizarea procesului decizional, protejarea mediului si asigurarea transparentei si deschiderii, prin informarea continua si eficienta a beneficiarilor despre procesul de acreditare, in toate etapele acestuia.

Ordinul presedintelui ANMCS, Vasile Cepoi, prevede ca metodologia de evaluare si acreditare a unitatii sanitare din ambulatoriu cuprinde etapele: inregistrarea, inscrierea, pregatirea evaluarii, evaluarea si acreditarea.

Unitatile sanitare care au obligatia inscrierii trebuie sa faca acest lucru in maxim sase luni de la intrarea in vigoare a metodologiei. Pe de alta parte, unitatile sanitare exceptate de la obligativitatea acreditarii, dar care doresc totusi sa o obtina, se pot inscrie cu cel putin 12 luni inainte de perioada in care doresc sa fie evaluate.

Etapa de evaluare este coordonata de catre membrii comisiei de evaluare si cuprinde etapele: previzita, vizita propriu-zisa si postvizita.

Patru categorii de unitati sanitare din Ambulatoriu au obligatia acreditarii, iar alte sase categorii de unitati sanitare din ambulatoriu pentru care au fost elaborate standarde de acreditare au fost exceptate de la obligatia acreditarii, a explicat intr-un interviu in exclusivitate pentru Sanatatea Press Group Cristina Racoceanu, coordonator elaborare standard de acreditare pentru unitati sanitare din Ambulatoriu in cadrul Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS). 

Unitatile sanitare din ambulatoriu care nu vor reusi sa obtina acreditarea ANMCS in primul ciclu de acreditare se pot reinscrie in platforma informatica CAPESARO, respectand etapele precizate in metodologia de evaluare in vederea acreditarii.

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive