Interviu prof. univ. dr. farm Andreea Arsene: Masurile pe care trebuie sa le respecte pacientii, in contextul in care rezistenta la antibiotice ia amploare

0
64

in contextul in care fenomenul rezistentei la antibiotice ia amploare, pacientii trebuie sa fie foarte bine informati, atat de catre medic, cat si de catre farmacist, privind masurile pe care trebuie sa le respecte., a explicat prof. univ. dr. farm Andreea Arsene a vorbit, intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

”S-a ajuns la momentul in care OMS a elaborat o lista cu 12 tulpini microbiene, pe care le-a incadrat in trei categorii, in functie de prioritatea si de gradul virulenta al fiecaruia, precum si de gradul de rezistenta. Vorbim despre tulpini de Acinetobacter baumannii, despre Pseudomonas aeruginosa, vorbim despre Enterobacteriaceae. Acestea au prioritate inalta, urmand tulpini de E. Coli, stafilococ auriu si asa mai departe. Din pacate sunt tulpini bacteriene rezistente la absolut tot arsenalul de farmacoterapie, antibioterapie pe care il avem in acest momen”, a explicat ea.

Fenomenul dezvoltarii rezistentei la antibiotice are la baza mai multi factori.  ” in primul rand vorbim despre nivelul educational al populatiei si al pacientilor. Ei trebuie foarte bine informati, atat de catre medic, cat si de catre farmacist, asupra modului in care trebuie administrate antibioticele. Foarte importanta respectarea schemei de tratament, intervalul dintre doze – 6 ore, 8 ore, 12 ore – in prezenta alimentelor sau in absenta alimentelor – sunt factori care converg catre succesul unei antibioterapii. Apoi igiena personala. Și nu numai igiena personala, pentru ca traim intr-o tara unde vorbim de o prezenta numeroasa a microorganismelor (…). Igiena personala, spalatul pe maini este vital pentru fiecare dintre noi”, a afirmat prof. dr. farm. Arsene.

Automedicatia, in special in ceea ce priveste antibioticele, a jucat un rol important, la fel ca si prescrierea de antibiotice atunci cand nu este cazul.

” Sunt nenumarate cazuri in care antibioticele nu trebuie administrate – sunt banalele raceli, gripa. Sunt acele infectii virale care trebuie tratate simptomatic. in niciun caz nu trebuie administrate antibiotice (…). Sunt destul de multe cazuri in care medicii de familie prescriu antibiotice fara a avea o antibiograma, pe de o parte, iar pe de alta parte sub presiunea parintilor. Pentru ca vin mama, tata, cu copilul care are febra si tuseste si spune ”neaparat trebuie sa ii prescrieti antibiotic” si nu pleaca de acolo pana nu obtin ceea ce si-au dorit. Ar trebui sa existe o rezistenta a medicilor de familie la acest fenomen care nu este deloc bun, mai ales ca de foarte multe ori nu este necesara prescrierea si administrarea antibioticelor la copii”, atrage ea atentia.

in ceea ce priveste dezvoltarea de noi antibiotice, aceasta nu s-a intamplat pana acum din cauza interesului scazut.  ”Adevarul este ca nu a existat interes pentru dezvoltarea de noi antibiotice sau de noi medicamente antimicrobiene, pentru ca nu sunt eficiente din punct de vedere al costului. Companiile produc acum medicamente biologice, medicamente care sunt administrate prin programe nationale, programe extinse sau produc medicamente care se administreaza pe un interval mare al vietii, extins, cum ar fi, de exemplu, antihipertensivele. Ori antibioticele se administreaza pe o perioada foarte limitata de timp – 5-7 zile. Prin urmare nu sunt eficiente din punct de vedere al costurilor”, potrivit prof. dr. farm. Arsene.

Situatia s-a schimbat, insa, in ultima perioada, la presiunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive