Interviu Managerul Institutului Marius Nasta: Vaccinarea impotriva tuberculozei, regandita. Studiul care poate confirma imunizarea valabila in primii 18 ani de viata

0
50

Specialistii din lumea medicala cauta constant noi metode de combatere a tuberculozei. Recent, la o conferinta din India, a fost anuntata aparitia unui vaccin revolutionar, dar si lansarea unui studiu pe un lot mare de persoane. 

„Concomitent cu anuntarea noului vaccin se preconizeaza initierea unui studiu, din anul 2019, care vizeaza testarea pe un lot mare de pacienti a revaccinarii BCG-ului cu o forma noua de vaccin, astfel incat acoperirea vaccinului BCG sa permita o durata mai lunga de timp. in prezent, copii sunt protejati de vaccinul BCG pana la varsta de 10 ani. in lotul care va intra in studiu se preconizeaza sa fie testati copiii intre 10 si 18 ani, astfel incat dezvoltarea tuberculozei sa nu mai fie prezenta la aceasta categorie de varsta pentru ca tuberculoza copilului pune nu doar probleme de diagnostic, ci si probleme de tratament, de conduita, copiii fiind niste victime ale adultilor atunci cand vine vorba de tuberculoza”, a explicat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Bucuresti.

Dr. Mahler a vorbit, in cadrul unui interviu in exclusivitate pentru Sanatatea Press Group, si despre avantajele aduse de noul vaccin impotriva TBC.

„Acest vaccin aduce pacientilor infectati cu tuberculoza posibilitatea sa beneficieze de o metoda profilactica prin care infectia sa nu se transforme in boala. Este un lucru extraordinar pentru ca vaccinul existent in acest moment pe piata, BCG-ul, pe care il administram si noi copiilor la nastere, poate fi administrat doar pacientilor care nu au fost infectati cu mycobacterium tuberculosis. Pe cand vaccinul care se afla acum in faza a treia de testare va putea fi administrat si persoanelor infectate.

Prin urmare, acest vaccin ofera solutia opririi unei boli care are un impact mare pe sanatatea publica si fara de care nu putem vorbi de o adevarata lupta impotriva tuberculozei”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler.

Noul vaccin este insa la cativa ani distanta de aparitia pe piata, lucru care se va intampla, probabil, in 2028.

 

Incidenta cazurilor de tuberculoza in Romania, in scadere

 

intre 11.000 si 15.000 de cazuri de tuberculoza s-au inregistrat in Romania in 2018, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta inseamna o incidenta cuprinsa intre 58 si 79 la 100.000 de locuitori. Incidenta este in scadere in tara noastra.

Incidenta tuberculozei rezistente si multidrog rezistente a fost cuprinsa intre 2,9 si 4,5 la 100.000 de locuitori. Mortalitatea in randul persoanelor cu tuberculoza infectate cu HIV a fost de 4,4 la 100.000.

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive