Transplant de rinichisisansa unei vieti noi pentru un barbat care facea dializa desapte ani

0
24

Un botosanean a primit sansa la o noua viata dupa ce medicii de la Spitalul Dr.C.I. Parhon i-au transplantat un rinichi in urma unei prelevari facute de la o persoana aflata in moarte cerebrala.

Barbatul in varsta de 38 de ani facea dializa de sapte ani si era de sase ani pe lista de asteptare, perioada in care a fost chemat de patru ori la Iaşi in vederea posibilitaţii unui transplant renal. De fiecare data insa, un alt bolnav de pe lista avea o compatibilitate mai buna cu donatorul decat a sa. 

Noua oportunitate a aparut dupa ce familia unei femei de 44 de ani din Iaşi aflata in moarte cerebrala din cauza unui accident vascular cerebral a fost de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor.

„Am crezut ca iar voi face nişte analize şi voi pleca spre casa. O clipa nu m-am gandit ca va fi şansa mea. Am aflat in timp ce ma duceau in sala de operaţie. Mi-au spus ‘hai, gata, mergem’, ‘pai unde sa mergem?’, ‘te operam, mergem in sala de operaţie’. Mi-am sunat fratele, dupa care am intrat in sala de operaţie, am urcat pe masa, iar acolo am ieşit cu o noua şansa la viaţa”, a povestit Constantin Bezede pentru Agerpres. 

Barbatul spera ca acum va putea sa isi intemeieze o familie, gratie gestului generos al familiei femeii de la care a provenit rinichiul. 

„in primul rand, aş vrea sa pot mulţumi familiei care a fost de acord cu donarea. Şi-au pierdut un membru de familie, e un lucru foarte dureros, dar in schimb şi-a caştigat alţi membri. Este o familie generoasa care a salvat alte vieţi şi a dat posibilitatea ca noi sa avem o viaţa mai buna. Ar fi greu pentru noi fara astfel de gesturi, lista de aşteptare pentru transplant e foarte lunga. Ar fi cat mai bine ca tot mai mulţi dintre noi sa facem astfel de gesturi pentru a da o şansa la viaţa altor tineri. Eu am avut o şansa. Simt ca am renascut”, a adaugat pacientul. 

Pe langa Constantin Bezede, un al doilea transplant renal, cu un organ provenit de la aceeasi femeie, a fost facut unui ieşean in varsta de 33 de ani care din luna ianuarie facea dializa din cauza unei afecţiuni cronice. 

„A fost o intervenţie complexa, cele doua intervenţii fiind efectuate in paralel. Din fericire, aceste eforturi ale personalului Spitalului Parhon din Iaşi au dus la schimbarea vieţii a doi oameni. Atat in numele beneficiarilor, cat şi al echipei medicale, mulţumim in mod deosebit familiei donatoare care printr-un gest altruist a reuşit sa schimbe vieţi. Aceste persoane care işi vor putea reface viaţa in urma acestor transplanturi”, a declarat conf. univ. dr Ionuţ Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului Dr C.I.Parhon.

Acesta este cel de-al 17 lea transplant renal efectuat la Iaşi de la inceputul acestui an, şase dintre acestea fiind facute cu organe prelevate de la persoane in moarte cerebrala.

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive