UNICEF România: Ghid de audiere a copiilor în proceduri judiciare, un instrument necesar pentru protejarea sănătății lor psiho-emoționale

0
383
Foto: UNICEF Romania
Alternative Sociale și UNICEF în România au lansat astăzi lucrarea „Ghid de audiere a copiilor în proceduri judiciare”, destinat profesioniștilor care lucrează în domeniul judiciar (judecători, procurori, polițiști) sau serviciile sociale (asistenți sociali și psihologi); în cadrul evenimentului au fost discutate aspecte concrete legate de implementarea unei justiții prietenoase cu copiii, pornind de la principalele contexte în care aceștia sunt implicați – ca victimă, martor sau făptuitor ori ca parte/persoană interesată într-o procedură judiciară penală sau civilă.
Copiii implicați în proceduri judiciare – indiferent de calitatea în care sunt implicați – se află într-o poziție de vulnerabilitate în care au nevoie de protecție din partea instituțiilor statului și a profesioniștilor din sistemul judiciar și din domeniul protecției copilului, subliniază UNICEF.
Ghidul amintit constituie „un instrument esențial și absolut necesar pentru respectarea drepturilor copiilor și a bunăstării lor psiho-emoționale, realizat de profesioniști de vârf în cadrul unui parteneriat pe care UNICEF se bucură să-l susțină” – menționează organizația internațională.
Discuțiile au fost moderate de către coordonatorii și autorii ghidului, experți în domeniu juridic, respectiv al psihologiei (prof. univ. dr. Mona-Maria Pivniceru, psih. Cătălin Luca, judecătorii Vlad Chifu, Sofia Luca și Daniel Mireuță), care au descris cadrul legal național și internațional relevant și au propus abordări și instrumente de lucru centrate pe îndeplinirea obiectivelor profesioniștilor cu respectarea drepturilor copilului și un impact negativ redus al procedurilor asupra acestora.
Articolul precedentPremieră la SCJU Brașov: Două implantări transcateter a valvei aortice unor pacienți septuagenari
Articolul următorDin 85 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie în primele două luni ale anului, 39 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar la SCJU ARAD