Din 85 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie în primele două luni ale anului, 39 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar la SCJU ARAD

0
930
Foto: SCJU Arad
Medicii pneumologi insistă să sublinieze importanța prevenției, în contextul în care, în primele două luni ale acestui an, din 85 de pacienți cărora li s-a efectuat bronhoscopie, 39 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar:
„Este foarte important să ne verificăm periodic sănătatea plămânilor. Aceștia nu dor, pentru că au puțini receptori ai durerii, iar simptomele în cazul neoplasmului apar abia când boala este în stadiu avansat. În urma consultului general, de specialitate, în funcție de simptomatologie, pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronșice (bronhoscopie).
În cazul în care este depistat un țesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras, pe parcursul bronhoscopiei prin utilizarea unei sonde speciale – crio-sondă – cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Țesutul va fi mai apoi analizat pentru stabilirea diagnosticului”, explică dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.
Pentru o consultație la unul dintre medicii pneumologi ai unității spitalicești, persoanele interesate se pot programa la Biroul de Programări din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, fizic sau telefonic la numărul 0733 441 686, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-17.00 ori on-line pe pagina de internet a instituției la secțiunea „Programări la cabinetele din Ambulatoriul SCJU Arad”.
La consultație, este necesară prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie și card de sănătate. Bronhoscopiile se efectuează în regim de spitalizare de zi, pe bază de programare, în urma consultului de specialitate. Cabinetul Medical Pneumologie și Compartimentul de Endoscopie Bronșică sunt situate la parterul clădirii din strada Stephan Ludwig Roth (cartierul Grădiște). Medicul pneumolog este cel care decide, în urma unui consult de specialitate, care investigații sunt potrivite pentru fiecare pacient în parte.
Articolul precedentUNICEF România: Ghid de audiere a copiilor în proceduri judiciare, un instrument necesar pentru protejarea sănătății lor psiho-emoționale
Articolul următorAnchetă realizată de Avocatul Poporului privind dificultăţile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi, respectiv pacienţii a căror situaţie socială determină prelungirea spitalizării