UNCJR: Vorbim despre o imposibilitate de testare în masă a populaţiei

0
457

O testare în masă a populației este imposibilă, astfel că vor fi tot mai dese cazurile de transmite comunitară a noului coronavirus SARS-COV-2. Este semnalul de alarmă tras de preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan.

„Apreciem că evaluarea făcută pană în prezent și prezentată pe canalele guvernamentale de comunicare este departe de realitate, în condiţiile în care numărul de persoane infectate se raportează numai la rezultatele testelor efectuate cu posibilităţile reduse existente la această dată la nivel naţional. Iar când afirm acest lucru mă refer la o realitate cruntă! În acest moment, doar în 13 din cele 42 de judeţe ale României există aparate funcţionale de testare. În mai multe judeţe există aparate, dar nu există kit-uri de testare. Prin urmare vorbim despre o imposibilitate, în masă, de testare a populaţiei şi, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese”, se spune în scrisoare.
De asemenea, persoanelor care prin natura muncii nu se pot izola – medici, poliţişti, îngrijitori, personal DGASPC – şi manifestă simptomatologie asociată COVID-19, „li se refuză testarea epidemiologică şi li se recomandă tratament simptomatic ambulatoriu, chiar cu riscul de a propaga răspândirea virusului în contextul în care trebuie să îşi desfăşoare neîntrerupt activitatea”, susține autorul scrisorii.
Marian Oprişan solicită instituirea unui sistem naţional eficient şi unitar de răspuns şi acţiune care să se desfăşoare pe următoarele paliere: monitorizarea permanentă prin testare şi evaluare a stării de sănătate a personalului care asigură implementarea măsurilor de ordine şi siguranţă (poliţie, jandarmerie, ISU, armată etc); monitorizarea permanentă prin testare şi evaluare a stării de sănătate a personalului medical din spitale şi nu numai (incluzând structurile serviciilor de ambulanţă, SMURD, medicină de familie, voluntarii care vor activa în structurile de sănătate etc); monitorizarea permanentă a persoanelor instituţionalizate şi a personalului care deserveşte aceste structuri, în care, în lipsa unui control eficient, permanent şi riguros, riscul de contaminare creşte exponenţial.
„În calitate de conducător al unei autorităţi locale, cu responsabilităţi în ceea ce priveşte modul de gestionare a treburilor publice conform competenţelor legale, dar şi pentru că răspundem în faţa cetăţenilor din comunităţile pe care le reprezentăm de crearea unui climat de securitate socială, îmi declar public îngrijorarea faţă de ineficienţa măsurilor impuse de la nivelul conducerii statului şi cer imperios Preşedintelui, Guvernului României, Ministrului de Interne şi Ministrului Sănătăţii să dea dovadă de patriotism, de implicare şi bună credinţă şi să dispună măsuri urgente care să aibă în prim plan cetăţenii şi interesul unic al apărării sănătăţii şi vieţii acestora”, se precizează în finalul scrisorii.

Articolul precedentConcediile medicale pentru carantina: întrebări și răspunsuri date de FNPMF
Articolul următorMinistrul Economiei: Calitatea materialului este foarte importantă în producţia de combinezoane