Un test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani inainte de apariţia primelor semne clinice

0
54

Un test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani inainte de apariţia primelor semne clinice ale acestei boli, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Nottingham, informeaza Press Association.
Oamenii de ştiinţa britanici care au creat noul test spun ca acesta identifica reacţia imunitara a organismului la anumite substanţe produse de celulele tumorale.
Celulele canceroase produc anumite proteine, denumite antigeni, care stimuleaza organismul sa produca anticorpi impotriva lor – autoanticorpi.
Cercetatorii de la Universitatea Nottingham au descoperit ca acei antigeni asociaţi tumorilor (TAAs) reprezinta un bun indicator al prezenţei cancerului in organism, relateaza Agerpres.
Ei au dezvoltat secvenţe de TAAs care sunt asociate cancerului mamar, pentru a detecta daca exista autoanticorpi impotriva lor in probele de sange recoltate de la paciente.
Autoanticorpii creaţi impotriva mai multor tipuri de TAAs pot fi detectaţi cu pana la cinci ani inainte de apariţia primelor semnale clinice ale tumorilor.
intr-un test-pilot al cercetatorilor britanici, realizat de Centrul de Excelenţa in Autoimunitate impotriva Cancerului (CEAC), creat in cadrul Facultaţii de Medicina de la Universitatea Nottingham, oamenii de ştiinţa au recoltat probe de sange de la 90 de paciente care erau deja diagnosticate cu cancer mamar.
Ei au comparat acele probe cu eşantioanele prelevate de la un grup de control, compus din 90 de paciente fara cancer mamar.
Detaliile acestui studiu experimental, realizat atat pe oameni cat şi pe celule, au fost prezentate la o conferinţa organizata de National Cancer Research Institute (NCRI) in oraşul Glasgow.
Cercetatorii au identificat mai intai trei serii diferite de TAAs, inainte de a le testa pentru autoanticorpi.
Potrivit autorilor cercetarii, seria cu cinci TAAs a detectat corect cancerul mamar in 29% din probele sangvine recoltate de la paciente cu cancer mamar şi a identificat corect 84% din probele din grupul de control care nu prezentau aceasta boala.
Seria cu şapte TAAs a identificat corect 35% din probele pacientelor cu cancer şi a avut o acurateţe de 79% in grupul de control.
Seria cu noua TAAs a depistat 37% dintre probele canceroase şi 79% dintre persoanele fara cancer din grupul de control.
in prezent, autorii studiului vor sa perfecţioneze acest test pentru a-i spori gradul de acurateţe şi testeaza in aceasta perioada probele sangvine prelevate de la 800 de pacienţi cu ajutorul unei serii cu noua TAAs.
Daca va primi o finanţare suficienta, noul test sangvin ar putea sa devina disponibil in sistemul naţional de sanatate din Marea Britanie in urmatorii patru-cinci ani.

Un test similar dezvoltat pentru cancer pulmonar este testat intr-un studiu preliminar in Scoţia, la care participa 12.000 de voluntari cu risc sporit de a dezvolta aceasta afecţiune, intrucat sunt fumatori.

 

Articolul precedentReprezentantii diabeticilor, avertisment legat de posibila disparitie a 71 de medicamente
Articolul următorINTERVIU ANMCS Comunicarea profesionistilor din sanatate cu pacientulsi apartinatorul, printre principiile ce stau la baza standardelor de acreditare pentru Ambulatoriu