INTERVIU ANMCS Comunicarea profesionistilor din sanatate cu pacientulsi apartinatorul, printre principiile ce stau la baza standardelor de acreditare pentru Ambulatoriu

0
176

Factorii de risc la care sunt expusi pacientii, accesul pacientilor la serviciile de sanatate si comunicarea profesionistilor din sanatate cu pacientul si apartinatorul sunt numai cateva dintre principiile care stau la baza standardelor de acreditare pentru unitati sanitare din Ambulatoriu stabilite de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS).

” Un aspect important (…) il reprezinta accesul pacientului la serviciile de sanatate iar aici avem foarte mult de lucru pe zona de comunicare: comunicarea cu pacientul si cu apartinatorul, comunicarea intre profesionisti, trasabilitatea in sistemul de sanatate, pentru ca, pana la urma, tu trebuie sa stii, din momentul in care ai intrat la medicul de familie, mai departe, tot circuitul in sistem, lucru care se leaga de managementul de caz”, a explicat, intr-un interviu pentru Sanatatea Press Group, Cristina Racoceanu, coordonator elaborare standard de acreditare pentru unitati sanitare din Ambulatoriu in cadrul Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS).

Patru categorii de unitati sanitare din Ambulatoriu au obligatia acreditarii, iar alte sase categorii de unitati sanitare din ambulatoriu pentru care au fost elaborate standarde de acreditare au fost exceptate de la obligatia acreditarii. Procesul de acreditare a unitatilor sanitare din ambulatoriu are cinci etape clar definite.

Unitatile sanitare din ambulatoriu care nu vor reusi sa obtina acreditarea ANMCS in primul ciclu de acreditare se pot reinscrie in platforma informatica CAPESARO, respectand etapele precizate in metodologia de evaluare in vederea acreditarii.

Cresterea eficacitatii preventiei primare si secundare, asigurarea unui management integrat si interdisciplinar al cazului prin armonizarea colaborarii intre toate nivelurile de asistenta medicala, cresterea accesului la serviciile de sanatate, identificarea disfunctionalitatilor manageriale la nivel unitatilor sanitare generate de reglementarile sistemului sanitar si elaborarea recomandarilor de remediere a acestora sunt cateva dintre principiile esentiale urmarite de standardele ANMCS care stau la baza acreditarii.

Standardele de acreditare pentru serviciile medicale acordate in regim ambulatoriu au fost publicate in Monitorul Oficial pe data de 23 octombrie.

 

Va prezentam mai jos interviul cu Cristina Racoceanu, coordonator elaborare standard de acreditare pentru unitati sanitare din Ambulatoriu

 

intrebare: Care sunt cele patru categorii de unitati sanitare din Ambulatoriu care au obligatia acreditarii pe baza standardelor ANMCS si care sunt cele sase exceptate de la obligatia acreditarii?

Cristina Racoceanu: Cele patru sunt: Urgenta Prespital, Paliatie in Ambulatoriu, ingrijiri Medicale la Domiciliu si Dispozitive Medicale personalizate conform unei prescriptii medicale. Restul de sase sunt urmatoarele: Ambulatoriu de Specialitate, Medicina de Familie, Medicina Dentara, Medicina Fizica si Reabilitare in ambulatoriu, Paraclinic Laborator de Analize Medicale, Paraclinic Radiologie si Imagistica Medicala.

Este adevarat, noi spunem exceptate de la obligatia acreditarii, dar deja avem inscrise in platforma noastra, special dezvoltata pentru inscrierea si inregistrarea unitatilor sanitare din ambulatoriu in vederea evaluarii,  unitati sanitare care sunt din categoria celor exceptate, dar care au dorit sa intre in procesul de acreditare pentru a cunoaste exact unde se pozitioneaza, daca au implementat intr-adevar un sistem de management al calitatii si, mai ales, pentru siguranta pacientului, pentru ca pacienti putem fi oricare dintre noi si oricine care intra intr-un cabinet medical, indiferent din care categorie de asistenta medicala face parte,  in primul rand trebuie sa fie preocupat atat de calitate cat si de siguranta.

intrebare: Ce principii stau la baza acestor standarde de acreditare ale Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate?

Cristina Racoceanu: Primul principiu este eficientizarea zonei de preventie, preventie primara si preventie secundara. Lucrurile acestea le facem prin intermediul standardelor, avand in vedere cateva elemente esentiale: in primul rand, avem in vedere factorii de risc la care sunt expusi pacientii si evaluarea acestor factori de risc de catre medicul care are in ingrijire pacientul. Mai departe mergem cu importanta lor si modul in care acesti factori de risc pot aduce modificari patologice si cum putem sa prevenim aceste lucruri. Un alt element important este managementul de caz pe care il avem in vedere. Cand vorbim de managementul de caz, vorbim de trasabilitatea pacientului in sistemul de sanatate, vorbim de echipa integrata, multidisciplinara. Toate lucrurile acestea sunt foarte importante pentru noi. Un alt aspect important, din aceasta perspectiva si ca obiectiv al nostru, il reprezinta accesul pacientului la serviciile de sanatate iar aici avem foarte mult de lucru pe zona de comunicare: comunicarea cu pacientul si cu apartinatorul, comunicarea intre profesionisti, trasabilitatea in sistemul de sanatate, pentru ca, pana la urma, tu trebuie sa stii, din momentul in care ai intrat la medicul de familie, mai departe, tot circuitul in sistem, lucru care se leaga de managementul de caz.

Un alt obiectiv pe care il avem in vedere il reprezinta disfunctionalitatile manageriale care sunt generate de reglementarile din sistemul de sanatate. Identificand aceste lucruri putem sa venim cu propuneri de remediere, lucruri care sunt foarte importante la ora actuala.

intrebare: Concret, cum va avea loc acest proces de evaluare?

Cristina Racoceanu: Noi avem cinci etape clar definite. Prima etapa este cea de inregistrare a unitatii sanitare intr-un sistem, intr-o platforma dedicata. Acesta este primul pas prin care unitatea sanitara arata ca si-a inceput implementarea unui sistem de management al calitatii.  Mai departe, urmeaza cea de-a doua etapa, etapa de inscriere. in etapa de inscriere deja ni se arata vointa unitatii sanitare de a intra in procesul de evaluare si deja incepe incarcarea anumitor documente, documente care sunt obligatorii din punctul de vedere al crearii premizelor evaluarii. Daca la inregistrare stim, identificam cate unitati sanitare sunt, ce tip de asistenta medicala reprezinta, complexitatea unitatii sanitare sau structura acesteia, deja cand vorbim de inscriere, vorbim de elemente in plus care sunt esentiale in crearea planificarii  tuturor resurselor de care avem nevoie pentru a realiza evaluarile in timpul unui ciclu de acreditare,  ciclu de acreditare  care dureaza cinci ani.

intrebare: in cazul standardelor de acreditare aplicate unitatilor sanitare din Ambulatoriu, care sunt diferentele fata de cele care se aplica in cazul spitalelor?

Cristina  Racoceanu: Daca la unitatea sanitara cu paturi avem 94 de criterii, 300 de cerinte si in jur de 1400 de indicatori, de exemplu, la Ambulatoriul de specialitate avem un total de 31 de criterii, 91 de cerinte si 259 de indicatori.

Daca unitatile sanitare cu paturi sunt deja la al doilea ciclu de acreditare, pentru unitatile sanitare din Ambulatoriu este primul ciclu de acreditare  si,  daca vreti, este un ciclu de invatare, este un ciclu in care directionam si ajutam unitatile sanitare din ambulatoriu in dezvoltarea unui sistem de management al calitatii real,  iar lucrurile acestea se fac cu intelegerea notiunii de calitate de catre toata lumea si cu o schimbare de mentalitate.

intrebare: Ce se intampla cu unitatile sanitare care nu reusesc sa implementeze aceste standarde? Care este procesul?

Cristina Racoceanu: Ei au posibilitatea sa reintre in procesul de evaluare in vederea acreditarii prin al doilea pas, nu primul cel de inregistare – pentru ca pe primul il avem deja-, ci cu reinscrierea in acest proces, urmand toti pasii normali privind incarcarea documentelor, privind vizita de evaluare, pentru ca va spuneam ca sunt in cadrul evaluarii 5 pasi clari: inregistrare, inscriere, pregatirea evaluarii – in aceasta etapa practic sunt incarcate documente si pe baza acestor documente se face o analiza, se trag la sorti comisiile de evaluare, pentru ca unitatile sanitare din ambulatoriu, ca si cele cu paturi, au comisii de evaluare, comisii care au in componenta lor evaluatori independenti astfel incat sa nu avem niciun fel de discutii, de influente sau de opinii altfel decat trebuie sa fie, si pentru  a avea o evaluare cu adevarat independenta, echidistanta si corecta din perspectiva aplicarii acestor standarde. in etapa de evaluare noi avem trei subetape, cea de previzita in care se analizeaza documentele transmise, se mai cer documente suplimentare daca este cazul, urmeaza etapa de evaluare propriu zisa, in care Comisia de evaluare interactioneaza nemijlocit cu unitatea sanitara. Și se finalizeaza cu etapa de post vizita, in care se analizeaza toate documentele. Dupa analiza lor,  toate documentele, toate informatiile adunate pentru ca incercam sa ne dezbaram de acest obicei de a aduna documente, de a ne uita numai pe documente, pentru ca lucrurile sunt dincolo de documente, sunt cum le faci efectiv acolo,  daca stii ce faci si faci bine.

Dupa analiza tuturor acestor elemente se elaboreaza un proiect de raport de evaluare, proiect care, la fel, este adus la cunostinta unitatii sanitare pentru eventuale obiectiuni. Aceasta etapa se finalizeaza cu raportul de evaluare care se transmite atat unitatii sanitare cat si echipei care realizeaza raportul de acreditare. Practic, ultima etapa inainte de a decide in care categorie de acreditare va intra unitatea respectiva.

Articolul precedentUn test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani inainte de apariţia primelor semne clinice
Articolul următorBanda dublu adeziva ce absoarbe apa, pentru a lipi mai binesi rapid tesuturile