Banda dublu adeziva ce absoarbe apa, pentru a lipi mai binesi rapid tesuturile

0
50

Oamenii de stiinta de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat un tip de banda dublu adeziva ce absoarbe apa si lipeste in cateva secunde, ce ar putea fi folosita dupa interventiile chirurgicale, relateaza BBC News.

Cercetatorii au observat cum panza anumitor paienjeni absoarbe apa, pentru a se lipi mai bine de hrana. Au reusit sa obtina aceleasi rezultate folosind acid poliacrilic pe banda dublu adeziva. Acesta absoarbe apa din tesuturi umede, astfel ca adezivul tine mai bine.

Ei au adaugat pe banda un tip de gelatina sau chitosan pentru ca banda sa isi mentina forma timp de cateva zile, pana la o luna.

Potrivit oameni de stiinta, ar putea fi folosita in locul suturilor, reducand riscul de infectie sau de inflamatie.

Banda dublu-adeziva a fost testata pe diferite tipuri de tesut – inclusiv din intestinul subtire, stomac, ficat si piele – la sobolani si porci. Urmeaza noi teste pe animale si, daca rezultatele vor fi promitatoare, peste cativa ani pe oameni.

”Este foarte dificil sa suturezi tesuturi moi sau fragile, precum plamani sau trahee – dar cu banda dublu adeziva, in cinci secunde poti sa le lipesti”, a explicat coordonatorul echipei de cercetatori, Hyunwoo Yuk.

De asemenea, ar putea fi folosit pentru a atasa dispozitive medicale pe organe, de exemplu pe inima, ”fara a afecta tesutul”.

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani