Un stil de viaţa sanatos poate prelungi speranţa de viaţa fara boli cronice cu circa un deceniu – studiu

0
54

Obiceiurile sanatoase, cum ar fi consumul de alcool cu moderaţie, menţinerea unei greutaţi corporale normale şi exerciţiile fizice practicate cel puţin 30 de minute pe zi, pot extinde viaţa unei persoane cu circa un deceniu, conform unui studiu realizat de o echipa internaţionala de oameni de ştiinţa, citat de Press Association.
Specialiştii au descoperit ca persoanele care adopta un stil de viaţa sanatos se pot aştepta sa se bucure de mai mulţi ani cu o stare buna de sanatate in comparaţie cu cele care fumeaza, consuma prea mult alcool sau sunt supraponderale, potrivit Agerpres.
Studiul, publicat in British Medical Journal (BMJ), a fost efectuat pe baza unor date prelevate de la peste 110.000 de persoane şi s-a concentrat pe riscul de boli cardiovasculare, cancer şi diabet de tip 2.
Echipa de cercetatori, printre care specialişti de la Harvard School of Public Health din Boston, Statele Unite şi Universitatea din Amsterdam, Olanda, a analizat efectul a cinci obiceiuri sanatoase – absenţa fumatului, un indice de masa corporala (IMC) sanatos – de la 18 la 25 – activitatea fizica moderata pana la viguroasa timp de cel puţin 30 de minute pe zi (inclusiv mers rapid), alimentaţia sanatoasa şi aportul moderat de alcool (5 grame pana la 15 grame de alcool pur pe zi pentru femei – o unitate de alcool are 8 grame de alcool pur, deci 15 grame inseamna aproximativ un pahar de 175 ml de vin – şi 5 grame pana la 30 grame de alcool pentru barbaţi – 30 grame reprezinta aproximativ 700 ml de bere).
Echipa a calculat apoi caţi ani fara diabet, boli cardiovasculare şi cancer ar putea oferi in plus dupa varsta de 50 de ani un stil de viaţa sanatos.
Rezultatele au demonstrat ca femeile cu un stil de viaţa sanatos au prezentat la 50 de ani o speranţa de viaţa de inca 34,4 ani – 84 de ani in total, fara diabet, cancer sau afecţiuni cardiovasculare. Femeile care nu au adoptat, insa, niciunul dintre factorii de stil de viaţa sanatos enumeraţi au prezentat la 50 de ani o speranţa de viaţa de inca doar 23,7 ani.
in cazul barbaţilor de 50 de ani, cei care adopta patru sau cinci dintre factorii de viaţa sanatoasa s-ar putea aştepta la inca 31,1 ani fara afecţiuni majore, comparativ cu doar 23,5 ani pentru barbaţii care nu au adoptat obiceiuri sanatoase.
Barbaţii care fumau peste 15 ţigari pe zi şi femeile şi barbaţii obezi (IMC peste 30) au cele mai mici şanse de a duce o viaţa fara boli.
”Politicile publice pentru imbunataţirea alimentaţiei şi a mediului fizic, favorabile adoptarii unei diete şi a unui stil de viaţa sanatos, precum şi politicile şi reglementarile relevante (de exemplu, interdicţia fumatului in locurile publice sau interzicerea grasimilor trans) sunt esenţiale pentru imbunataţirea speranţei de viaţa, in special a speranţei de viaţa fara boli cronice importante”, au subliniat cercetatorii.

 

Articolul precedentBistriţa-Nasaud: Acces gratuit la internet pentru pacienţi şi aparţinatori, in Spitalul Judeţean de Urgenţa
Articolul următorStudiu: Ceaiul consumat frecvent protejeaza de boli cadiovascularesi deces – studiu